На засіданні Кабінету Міністрів було розглянуто концепцію державної цільової програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2016 року.
Прем’єр-міністр Микола Азаров у вступному слові звернув увагу на те, що безпека дорожнього руху продовжує залишатися ключовою, і її потрібно «вирішувати на рівні уряду». Про це засвідчили «одразу кілька великих аварій на наших дорогах за останній час — безглуздих аварій, яких можна і треба було уникнути».
Він зазначив, що не можна миритися з тим станом, який існує зараз на дорогах. За його словами, в першому півріччі поточного року кількість дорожньо-транспортних пригод, які призвели до смерті людей, становила дванадцять з половиною тисяч. А за показником смертності (12 осіб на 100 тисяч населення) Україна займає 2-ге місце в Європі після Росії. В Україні за рік у порівняльних цифрах стається у 5 разів більше ДТП, ніж, наприклад, у Німеччині. А це призводить до значних економічних втрат, які, за оцінками Світового банку, складають 5 мільярдів доларів.
Очільник уряду звернув увагу на якість підготовки водіїв і висловив думку, що потрібно підвищити критерії акредитації автошкіл. Він вважає, що «необхідно створити національну інформаційну систему, яка дозволить дати оцінку кожній автошколі залежно від того, скільки ДТП сталося з вини її випускників».
Також, вважає Микола Азаров, потрібно будувати автошляхи, які повністю відповідають європейським вимогам. Він зазначив, що «вже наступного року всю Україну із заходу на схід і з півдня на північ можна буде проїхати саме такими дорогами».
Водночас, переконаний прем’єр, необхідно створити сучасну систему першої медичної і долікарської допомоги потерпілим у ДТП. А також мережу закладів «медицини катастроф», прив’язану до мережі автошляхів, щоб після першої допомоги людина максимум через півгодини була доправлена до такого спеціалізованого закладу чи пункту.
Микола Азаров проінформував членів Кабінету Міністрів, що закінчують збирання ранніх зернових, яких намолочено майже двадцять п’ять мільйонів тонн. Він підкреслив, що дев’яносто відсотків зібраного — це продовольче зерно високого класу.
Очільник уряду зауважив, що Мінагрополітики підтвердило прогноз на понад 45 мільйонів тонн зерна цьогорічного врожаю. А тому «з урахуванням рекордних перехідних залишків, пропозиція зерна на ринку становитиме близько 58 мільйонів тонн за потреби внутрішнього споживання на рівні 28 мільйонів тонн. Таким чином, в Україні абсолютно гарантовано стабільність цін на продукти харчування», — наголосив Прем’єр-міністр.
За словами прем’єра, аграрії активно готуються до осінньо-польових робіт, які невдовзі розпочнуться.
 
ПРЯМА МОВА
 
Прем’єр-міністр Микола Азаров:
 
— Уряд гарантує, що хліба в Україні вдосталь, і для підвищення цін немає ніяких підстав. Ціни будуть стабільні в усій країні. В тому числі, в областях, де неврожай. Це офіційна заява уряду.