Центральна виборча комісія зареєструвала 223 кандидати у народні депутати, включених до виборчого списку Партії регіонів, та 60 кандидатів у народні депутати, включених до виборчого списку політичної партії «Зелені» у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.
Крім того, як повідомили у відділі взаємодії із засобами масової інформації секретаріату Центральної виборчої комісії, зареєстровано 273 кандидати, висунуті сімома політичними партіями в одномандатних виборчих округах, зокрема: Партія регіонів, «Зелені», Ліберальна партія України, «Віче», Конгрес Українських Націоналістів, «Держава», Всеукраїнське об’єднання «Центр». Комісія також допустила до виборчої кампанії 41 кандидата, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування в 12 регіонах України.
Водночас Центрвиборчком виключив низку кандидатів із виборчого списку партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка». Розглянувши відповідні документи, комісія встановила, що вони не відповідають вимогам виборчого законодавства.
Фальсифікувати результати неможливо?
Виборче законодавство, підтримане більшістю, вибудувано так, що фальсифікувати результати виборів неможливо. Будь-які порушення можуть призвести до кримінальної відповідальності і покарання. Про це заявив очільник парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов у Луганську, повідомляє прес-служба ПР.
«Нікому не раджу займатися подібними справами», — застеріг парламентарій.
Політик звернув увагу на те, що незадоволених виборчим законодавством завжди багато, особливо в таборі переможених.
Крім того, Олександр Єфремов упевнений, що від підсумків виборів залежить збереження стабільності у країні. «Якщо громадяни підтримають ті починання, які заклала Партія регіонів, то у державі буде збережено стабільність», — відзначив він.
«Сьогодні Україні доводиться виплачувати величезний борг, який взяв попередній уряд, — мільярдні виплати йдуть на погашення відсотків. Через кабальний газовий договір з Росією щорічно переплачуємо 3 мільярди доларів. Хіба розумно було підписувати такі документи, і чому за такі дії окремих чиновників повинні розплачуватися всі жителі України?» — сказав народний депутат.
«Тому наше завдання — довести людям, що за два роки ми зробили більше для розвитку країни, ніж попередня команда за шість», — резюмував політик.
Правоохоронці вже виявили перші порушення
Міністерство внутрішніх справ зафіксувало перші правопорушення під час проведення виборчої кампанії, що стартувала 30 липня. Як повідомила прес-служба МВС, найчастіше міліціонери фіксують адмінправопорушення за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск (стаття 212 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Також часто порушують порядок розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами, або розміщення їх у заборонених законом місцях (стаття 212 КУпАП). Так, з початку передвиборчої кампанії уже зафіксовано чотири такі факти. Зокрема, в Криму, на Кіровоградщині, Миколаївщині та Харківщині.
Крім того, працівниками міліції зафіксовано факти хуліганства, зокрема, пошкодження бігбордів та агітаційних наметів. Не обійшлося і без крадіжок. Так, у столиці комусь дуже «знадобився» агітаційний намет однієї з політичних партій.
Розраховують щонайменше на десяток багнетів
Колишній лідер Соцпартії Олександр Мороз прогнозує проходження у Верховну Раду сьомого скликання 10—15 кандидатів у депутати від СПУ за мажоритарними округами. За словами політика, інформують «Українські новини», з огляду на досвід і якість кандидатів, СПУ могла б розраховувати на результат у 40—50 депутатів у парламенті наступного скликання, однак він висловив сумнів у тому, що це вдасться реалізувати у зв’язку з роботою, організованою іншими політичними силами проти СПУ.
«Але я думаю, що 10—15 кандидатів-мажоритарників — можливо, і ми розраховуємо на прохідний відсоток і на подолання прохідного бар’єра», — сказав він. Водночас О. Мороз оцінив як достатні свої шанси на перемогу в окрузі в Миронівці Київської області. Тут політик перемагав уже тричі.
Олег Ляшко прийшов на з’їзд із вилами
Список кандидатів у народні депутати та передвиборча програма Радикальної партії, лідером якої є позафракційний Олег Ляшко, були затверджені на ІV з’їзді цієї політичної сили, який відбувся у столичному парку ім. Т. Г. Шевченка. Як повідомила прес-служба осередку, до першої п’ятірки увійшли Оксана Шевченко (багатодітна мати), Андрій Лозовий (заступник лідера Радикальної партії), Ксенія Сапунова (вагітна дівчина), Іван Ганзера (переможець конкурсу «Голос країни») та Роман Дуб (міський голова міста Щорс). Сам Олег Ляшко має намір балотуватися в мажоритарному окрузі № 208 (Бахмач Чернігівської області).
На з’їзд партії її лідер прийшов з вилами, які, з його слів, допоможуть навести порядок у країні. «Микола Азаров радив брати лопату й працювати в городі... Ці вила — мирні, робітничі... Але коли людей доводять... Вилами ми наведемо порядок», — сказав він.