Всеукраїнська програма «Доступне житло» сприймається людьми по-різному. Одні вважають це піар-ходом напередодні парламентських виборів, інші — казкою. Адже за нинішніх високих ставок банківських кредитів погашення державою 13 відсотків 16-відсоткової позики, та ще й у період економічної кризи, люди сприймають дуже стримано. «А що, як у держави забракне коштів для реалізації програми «Доступне житло»?» — тривожаться ті, хто мріє про власний дах над головою або про поліпшення своїх житлових умов. А таких на Рівненщині близько 30 тисяч сімей.
Але, перебуваючи на Рівненщині в липні цього року, міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк запевнив, що кошти на це будуть, оскільки Верховна Рада ухвалила законопроект, яким ці видатки визнані захищеною статтею.
— Наша область отримала з державного бюджету понад 25 мільйонів гривень на реалізацію програми «Доступне житло», — розповідає заступник голови Рівненської ОДА Володимир Новак (на знімку). — За рахунок бюджетних коштів можна здешевити понад півтори тисячі позик. Нині в області є близько чотирьохсот квартир, на придбання яких можна взяти пільговий кредит, бо в програму «Доступне житло» включено 11 багатоповерхівок, які зводять вісім забудовників. Після погодження документів у Міжвідомчій комісії Мінрегіонбуду п’ятьма забудовниками за програмою здешевленої іпотеки запропонують ще 225 квартир на первинному ринку області. Тож купувати доступне житло невдовзі можна буде не лише у Рівному, Кузнецовську, Дубровиці, Костополі, а й у Березному та Дубні.
— Для багатоповерхової забудови в усіх містах області зарезервували 17 ділянок площею понад 38 гектарів, — продовжує Володимир Новак. — До речі, забудовники, які готові взяти участь у програмі «Доступне житло», подають пакет документів до Міжвідомчої комісії Мінрегіонбуду. Після проходження експертизи ми включаємо їх у програму. Забудовники акредитуються у відповідних банках. На сьогодні в «Ощадбанку», «Укргазбанку» акредитовані всі забудовники. Третім суб’єктом у цій програмі виступає громадянин чи сім’я, яка потребує поліпшення житлових умов.
Загалом на Рівненщині вже понад триста претендентів готові взяти участь у програмі «Доступне житло». Банк уже видав одну позику на п’ятнадцять років. 
Щоб її отримати за згаданою програмою, претендент на доступне житло повинен внести до 25 відсотків суми від вартості квартири, а решта суми — це позика, 13 відсотків від якої відшкодовує держава і лише три — власник житла. Умови кредитування визначаються внутрішніми документами банку.
Є ще тонкощі, які має знати людина, яка претендує на поліпшення житлових умов. Програма «Доступне житло» не ототожнюється з розкішним житлом. Вона передбачає сталу вартість квадратного метра: у Рівному це 5 тисяч гривень, у райцентрах — 4 тисячі. Якщо вартість квадратного метра перевищує ці суми, то за них сплачує майбутній власник доступного житла, так само, як і за «зайві» квадрати. Зрештою, детальні консультації бажаючі можуть отримати у Рівненській ОДА, де діє «єдине вікно».
Більшість квартир, які пропонують за програмою «Доступне житло», — в завершених довгобудах. Це, так би мовити, перший етап програми. Наступний — будівництво цілих мікрорайонів з нуля. Їх зведенню передуватиме чітке відпрацювання типових проектів, щоб квартири в новобудовах були економними в утриманні.