Уже тиждень на Запоріжжі намагаються побороти африканську чуму свиней
 
Нагадаємо, що на початку минулого тижня фахівці підтвердили: причиною загибелі кількох льох у селі Камишуватка Приморського району Запорізької області стало украй небезпечне для свинячого поголів’я захворювання, відоме як африканська чума свиней. Негайно було проведено низку карантинних заходів. У Камишуватці усипили, а потім спалили в спеціально виритій траншеї 198 свиней. Тобто все сільське свинопоголів’я, як мовиться, по факту. Господарі отримали компенсацію із розрахунку 18 гривень 17 копійок за кілограм живої ваги утилізованих тварин. За поросят вагою до 20 кілограмів сплатили до 55 гривень за кіло. На жаль, у мешканців навколишніх населених пунктів це довіри до влади не додало...
«У п’ятницю, згідно з існуючим порядком, — розповів «Голосу України» заступник міського голови Приморська Костянтин Гогунський, — розпочали обхід домоволодінь у приватному секторі міста. Приморськ, як то мовиться, на межі карантинної зони, тому нашою метою є точний облік свинопоголів’я з метою забезпечення жорсткого контролю за міграцією і тварин, і отриманого з них м’яса. Ні про утилізацію, ні навіть про забій худоби в Приморську не йдеться. Однак та нервозна обстановка, яка склалася навколо осередку захворювання африканською чумою, призвела до вже самостійного масового забою свиней у місті. Частково м’ясо тримають у холодильниках, а в більшості випадків переробляють на консерви».
На запитання: «Чи якось позначилася ситуація із карантинними заходами на торгівельних майданчиках Приморська?» К. Гогунський зазначив: «Практично ніяких змін не помічено — ринки і крамниці працюють у звичайному режимі, і, відповідно, жодних перебоїв із забезпеченням продовольством не спостерігається».
Звичайно, Приморськ — місто невелике, а як справи в Запоріжжі, адже тут проживає заледве не половина населення області? Дводенні дослідження найбільших торговельних майданчиків обласного центру — Центрального ринку, що на вулиці Анголенка, і «Критого ринку» — показали, що паніки немає, як і... покупців (на знімку). Зокрема, в суботу на головній м’ясній вітрині Запоріжжя — «Критому ринку» ряди буквально ломилися від чудового м’яса, але побачити тут покупця було великим щастям. За винятком одного прилавка, де ще й черга стояла. «Бо в нас м’ясо завжди свіже, і воно справді вироблене на сільських подвір’ях», — пояснила ситуацію продавщиця. Виявляється, у торгових справах таки багаторічна репутація і виховання власного клієнта дозволяють долати будь-яку кризу. Включаючи і чумну...
На Центральному ринку в традиційних м’ясних рядах усе, як на «Критому ринку» — покупців менше, ніж продавців, а на так званому «Радіоринку» працювала хіба що третина торгових місць. І не видно було, щоб тут черги стояли. Може тому, що ніхто і не надумав хоч трохи збити ціну? Як була вона за кілограм «вирізки» 58—60 гривень у суботу, так і в неділю без змін залишилася.
На наше запитання інспектори ветеринарної медицини на «Критому ринку» відповіли, що не пов’язують помітне скорочення обсягів м’яса для продажу і зменшення кількості покупців із чумою. «Подібні речі, можливо в трохи м’якшому варіанті, влітку трапляються, — розповіли нам. — Люди, замість того, щоб ходити ринком, їдуть на море, адже цього року спека дошкуляє як ніколи. Щодо якості м’яса, то її ми традиційно гарантуємо».
Власне, з інспекторами можна і погодитися — наче про ніяку рибну чуму чути не доводилося, а павільйон продажу мороженої, копченої та соленої риби на тому ж «Критому ринку» просто пустував — тільки продавці на робочих місцях і жодного покупця...
Взявся телефонувати знайомим фермерам, що мають відношення до свиновідгодівлі. Відповідь була короткою: «Біда!» Бо закрите вивезення свиней і свинини за межі області щонайменше на ближчий місяць загрожує їм серйозними збитками. Це навіть у разі, коли осередок небезпечної хвороби в Камишуватці — єдиний, і його надійно погашено. Причина тут ось у чому. Чи від великого розуму, чи навпаки, протягом 1990-х років на Запоріжжі (і в обласному центрі, зокрема) було практично винищено всю м’ясо-молокопереробну промисловість. Ті, хто вижив чи з’явився з чистого аркуша, земляків не дуже жалують — особливо закупівельними цінами. Через те запорізькі свинарі сьогодні працюють швидше з Полтавою і Харковом, ніж, наприклад, із Мелітополем. І ось тепер доведеться або сидіти й чекати біля моря погоди, принаймні, 40 карантинних днів, або йти на поклон до місцевих монополістів, які себе героями, звичайно, покажуть...
І ще. Взагалі-то запоріжці, із тих, хто чимось цікавиться, начебто поінформовані, що африканською чумою свиней люди не хворіють. Та на запитання: «Чому ж не купуєте м’ясо?» лише віджартовуються: «У таку спеку та за такої ціни можна трішки побути й вегетаріанцем».
Може, воно й справді так?
Запорізька область.
Фото автора.