Управління по боротьбі з оргзлочинністю Херсонщини ліквідувало злочинне угруповання сучасних рабовласників. На чолі банди був етнічний вірмен — 32-й громадянин України, який зареєстрував фермерське господарство і отримав у користування земельну ділянку біля міста Нова Каховка. 
Фермер, його брат і ще один спільник шукали в найближчих селах і містах бомжів і пропонували їм попрацювати в полі, обіцяючи ситне харчування, житло з вигодами та по сто гривень на тиждень. Однак замість обіцяних вигод батраків утримували в сараях з дощок та іржавого оцинкування, видавали крупу і чай без надмірностей на зразок масла, м’яса та молока, та дешеві цигарки, а грошей не платили взагалі.
У таких умовах люди гнули спини в полі весь світловий день, без вихідних і перерв. Тих, хто обурювався, били або показово приковували десь біля барака. Проте з двох десятків рабів більшість зуміла втекти й повідомити в міліцію про те, як над ними знущалися. Навідавшись на «хутірець», УБОЗівці знайшли ще трьох осіб — вони були настільки виснажені, що фізично не могли втекти від «добрих роботодавців».
Під час обшуку оперативники вилучили чимало «засобів переконання», за допомогою яких наймитів тримали у страху — мисливська рушниця, дерев’яний кийок і наручники. Крім того, на території фермерського господарства знайшли ще й посадку з 11 кущами конопель, тож тепер «фермери» відповідатимуть не лише за незаконне позбавлення волі, а й за вирощування сировини для виготовлення наркотиків, проінформували в секторі зв’язків із громадськістю обласного управління МВС.
Ні дров, ні газу, одні кізяки
У стані «млявотриваючої» енергетичної кризи живуть десятки віддалених сіл Херсонщини. Газопроводи до них не дотягли, дров у степу не знайдеш, отож найдоступнішим енергоносієм залишається зріджений газ у балонах. Однак ціна на нього постійно зростає, і дійшло вже до того, що 18-кілограмову ємність із паливом почали продавати по 235—260 гривень. На одне селянське господарство на місяць потрібно два такі балони, а взимку й більше, тож за газ доводиться віддавати мало не п’яту частину мізерних сімейних доходів, що рідко перевищують 2—3 тисячі гривень.
Відреагувавши на обурення жителів віддалених сіл, керівництво Херсонської облдержадміністрації пообіцяло допомогти налагодити поставки в «глибинку» зрідженого газу за ціною в 133 гривні. Проте, «соціальний» газ, як і раніше, залишається недосяжною мрією сільських споживачів. Згідно з повідомленням АТ «Херсонгаз», за останні півроку його реалізували населенню близько десяти тисяч балонів за потреби, принаймні, удвічі більшої потреби. Біда в тім, що централізовані закупівлі на національних біржових аукціонах покривають трохи більше половини потреб регіону, і цей газ розподіляється за списками сільрад тільки серед найнужденніших — самотніх старих людей, інвалідів, багатодітних родин тощо. А ті, хто до категорії «пільговиків» не потрапив, змушені купувати балони за «комерційною» ціною у шести приватних підприємств-посередників, що працюють на Херсонщіні.
Самі чиновники визнають, що в найближчі місяці на жодне відчутне поліпшення чекати не варто. За даними прес-служби все тієї ж Херсонської облдержадміністрації, у липні нинішнього року для придбання на аукціоні Української аграрної біржі було заявлено для покупки 368 тонн зрідженого газу, а придбати вдалося лише 85 тонн. Отож переплачувати за блакитне паливо селянам доведеться й надалі. Або збирати й сушити кізяк, щоб на ньому грітися і готувати їжу, як це робили найбідніші сім’ї сто років тому.
Херсонська область