96 скарг від громадян, в основному — від членів садівничих товариств (СТ), надійшло за останній рік у координаційну раду розвитку місцевого самоврядування. Левина їх частка стосується керівництва СТ. У координаційній раді стверджують, що найчастіше скаржаться на самоправність голів: ті в односторонньому порядку, іноді прикриваючись рішеннями правління, збирають з пересічних членів кооперативу в примусовому порядку гроші, у кілька разів, порівняно з ринковими цінами, завищують вартість спожитої садівниками електроенергії та води, а зарплату собі призначають у розмірі п’ять тисяч гривень.
На думку юристів, цьому сприяє законодавство, відповідно до якого органам місцевого самоврядування заборонено втручатися в діяльність садівничих товариств. Деякі голови користуються цим. Можуть, наприклад, кілька років не приймати від садівників членські внески, а потім через несплату виключати людину з СТ.
Представники садівничої громадськості Севастополя пропонують співробітникам відділу боротьби з економічними злочинами міського УМВС періодично перевіряти фінансово-господарську діяльність об’єднань.
Севастополь.