Центральна виборча комісія на своєму засіданні зареєструвала 44 кандидати у народні депутати, висунутих 15 політичними партіями в одномандатних виборчих округах. Зокрема, Українська Народна Партія, Народний Рух України, Молодіжна партія України, Партія вільних демократів, «Партія Народний порядок», Всеукраїнська партія трудящих, «Народна ініціатива», «Народна партія вкладників та соціального захисту», Політична партія малого і середнього бізнесу України, «Правда», «Молодь до ВЛАДИ», «Громадянська солідарність», «Інтернет-партія України», «Солідарність жінок України», «БРАТСТВО».

Водночас, як повідомили у відділі взаємодії із засобами масової інформації секретаріату ЦВК, було зареєстровано також 183 кандидати у народні депутати, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування.

Крім того, розглянувши відповідні документи, ЦВК встановила, що на день подання заяви політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» про реєстрацію кандидатів у народні депутати у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі низка кандидатів не подали до комісії відповідні заяви. Відтак, ЦВК прийняла рішення вважати цих осіб виключеними з виборчого списку кандидатів у народні депутати від політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». У реєстрації відмовлено також деяким мажоритарним кандидатам, оскільки подані ними документи не відповідали вимогам виборчого законодавства.

Водночас, розглянувши клопотання Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» та додані до нього документи, комісія надала їй дозвіл мати офіційних спостерігачів під час виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року.

На завершення комісія ухвалила рішення, відповідно до якого у бюджеті на наступний рік пропонується передбачити понад 51 мільйон гривень на проведення місцевих виборів, зокрема, Київради та київського міського голови. Понад 20 мільйонів — на функціонування реєстру виборців і 44 мільйони — на вибори народних депутатів. Остання цифра мотивована тим, що перегони до парламенту за мажоритарними округами можуть бути визнані недійсними. Тож доведеться проводити перевибори.

Участь у перегонах візьме не більше десяти партій

За багатомандатним округом участь у виборах до Верховної Ради візьме не більше 10 політичних сил. Таке припущення зробив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

«Нині для участі у перегонах за багатомандатним округом подали заяви шість партій. Якщо раніше я прогнозував, що всього за партійним списком братиме участь у виборах близько 15 осередків, то цей прогноз уже не виправдався, і тепер можна припустити, що їх буде не більш як 10», — сказав він.

Заступник голови ЦВК зазначив, що велика кількість політсил подають заяви на участь від них тільки одного кандидата в одному мажоритарному окрузі. Це, на думку А. Магери, необхідно для таких осередків через те, що навіть при висуванні одного кандидата вони вже є суб’єктами виборчого процесу й можуть подавати заяви на включення своїх кандидатів в окружні виборчі комісії. Фактично більшість таких партій, переконаний він, є технічними.

Два завдання для «Свободи»

Партія «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» подала на реєстрацію в ЦВК свою передвиборну програму, а також документи кандидатів у народні депутати, включених до виборчого списку «Свободи» і висунутих за мажоритарними округами.

Першу п’ятірку виборчого списку ВО «Свобода» представляють: лідер партії Олег Тягнибок, його заступник, депутат Київської обласної ради, народний артист України, актор Богдан Бенюк, депутат Київської облради Андрій Мохник, голова Сумської обласної організації партії Ігор Мірошниченко, а також професор Київського національного університету імені Шевченка Олександр Шевченко.

У затвердженій XXІV з’їздом ВО «Свобода» передвиборній програмі зазначається, зокрема, що головною метою Всеукраїнського об’єднання «Свобода» є побудова могутньої української держави на засадах соціальної та національної справедливості. Для досягнення цієї мети необхідно виконати два завдання. По-перше, законними методами усунути владний режим, ліквідувати наслідки його правління та не допустити реваншу олігархічної диктатури. По-друге, втілити в життя чіткий план всеосяжних докорінних перетворень у державі за принципом: «Своя влада — Своя власність — Своя гідність».

Третина не визначилася за кого голосувати

Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД провів опитування серед громадян віком від 18 до 35 років на предмет виборчих симпатій української молоді. Відповідно до результатів опитування, 28% громадян не визначилися зі своїм вибором. Серед політичних симпатій молодих виборців перше місце посідає партія «УДАР» Віталія Кличка — 18%. Потім ідуть Партія регіонів і «Батьківщина». В них — 16 і 14,5% відповідно. ВО «Свобода» — 13,2%, «Україно, вперед!» — 2,4%. Водночас комуністів готові підтримати лише 2,1%, «Нашу Україна» — 1,6%, решту партій — 4,2%. Опитування тривало з 26 липня по 1 серпня в 25 областях України, м. Києві та Севастополі. Загалом було опитано 2040 осіб. Статистична похибка становить не більш як 3%.

Тарас Чорновіл змагатиметься з правозахисницею Тетяною Монтян

Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата Тараса Чорновола (позафракційний) як самовисуванця за мажоритарним округом у Києві на чергових виборах до Верховної Ради. Чинний депутат змагатиметься у 212-му окрузі з правозахисницею Тетяною Монтян, яка також іде як «самовисуванка». Також як «самовисуванці» у столиці зареєстровані: у 214-му виборчому окрузі — Олесь Довгий, у 215-му — секретар Київради Галина Герега, у 221-му окрузі — Алла Шлапак.

Члени ЦВК Тамара Астахова, Михайло Охендовський, заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.