Влада Херсона заповзялася відновити цілодобове водопостачання трьох «спальних» мікрорайонів на околиці обласного центру, про яке його мешканці за тридцять років встигли й забути. Але на шляху до комунального комфорту виникла перешкода: із тих 133 артезіанських свердловин на балансі міськводоканалу, які тільки й качають воду до будинків городян, майже половину пробивали ще за СРСР, і вони потребують ремонту. Протягом минулого та нинішнього років підприємство зуміло відновити десять свердловин, а ще сорок чекають своєї черги, і невідомо, коли дочекаються. Адже з розрахунку 300—350 тисяч гривень на ремонт однієї свердловини, заглибленої на сімдесят і більше (до сотні) метрів під землю, загалом на це необхідно понад 12 мільйонів гривень. А «зайві» гроші на це в муніципальному бюджеті та на рахунку комунального підприємства «Виробниче управління водоканалізаційного господарства Херсона» наразі просто відсутні.
Утім, резерви таки є: директор ВУВКГ Ігор Козаков каже, що за часи хронічних перебоїв з водою, через які потерпало місто, власники приватних садиб та підприємства пробили ще близько 270 власних артезіанських свердловин. Якщо переконати їх відкачувати лишки води до загальноміських мереж з відповідною компенсацією витрат на електроенергію для насосів та експлуатацію обладнання, проблема дефіциту води зникне надовго. Питання тільки в тому, щоб розробити та впровадити механізм взаєморозрахунків у ланцюжку між кінцевим споживачем, постачальником та посередником, що ним у даному випадку є міськводоканал. А це вже — справа міськради.
Багато хто з депутатів органу місцевого самоврядування визнає, що ідея таки вельми перспективна. Але вони сумніваються, що власники приватних свердловин так уже охоче будуть співробітничати з комунальниками навіть для загального добра. Дуже вже багато бюрократичних перешкод задля досягнення мети їм насамперед доведеться подолати.
«Регуляторними актами таке співробітництво не заборонене. А, як відомо, дозволено все, що не забороняється. Та одна справа, якщо людина добуває воду для особистих чи родинних потреб, і зовсім інша, якщо вона робить це ще й з комерційною метою. Тоді з’являється аналогія із вітроелектростанціями: ти можеш поставити «вітрячок» у себе на присадибній ділянці і спокійно споживати самостійно вироблену електроенергію, однак щойно ти починаєш ділитися нею з сусідом, це вже потребує документального оформлення, аби тебе не звинуватили в ухиленні від сплати податків. За будь-яких обставин, реалізація води ВУВКГ заради її перепродажу населенню не може відбуватися без розробки відповідного правового механізму, його попереднього обговорення в комісіях та затвердження на сесії міськради», — упевнений юрист, депутат Херсонської міської ради Віктор Іванушкін.
Для укладання договорів з міськводоканалом від них потрібний буде пакет документів про реєстрацію свердловини та її безпечність, а він у більшості власників неповний, або взагалі відсутній. До того ж дисципліною взаєморозрахунків між КП та приватниками неодмінно забажають поцікавитися всі можливі контролюючі органи — від екологічної та податкової інспекцій до СЕС, СБУ, прокуратури та міліції. Перевірки у нас традиційно закінчуються або штрафами, або вимаганням хабарів, а від такого клопоту городяни в захваті не будуть — доходи від постачання води їх аж ніяк не компенсують, попереджають господарники.
P.S. Нещодавно міська влада вирішила виділити кошти на ремонт ще 14 артезіанських свердловин.
Херсон.