Учора по обіді відбулося засідання робочої групи, яка мала затвердити остаточний варіант Коаліційної угоди. У ній, зокрема, було поновлено пункт про скасування депутатської недоторканності. Як зауважив один із учасників переговорного процесу від «Народного фронту» Леонід Ємець, внутрішнє розслідування показало, що злого умислу зі зникненням цього пункту з угоди не було. Сталася технічна помилка. Чи означатиме остаточне погодження тексту угоди і коаліційні домовленості по уряду теж, стане зрозуміло вже найближчим часом — остаточний варіант угоди обіцяють оприлюднити у п’ятницю.

На думку члена політради «Народного фронту» Вікторії Сюмар, створення нової коаліції є тестом для всіх політиків: чи усвідомили вони важливість Майдану, і те, за які цінності він стояв.
«Не буде жодних повторень суперечок 2005 року. Надто дорогу ціну заплачено Майданом, щоб гратися у політичні ігри», — заявила вона. Водночас новообраний народний депутат не розуміє шквалу критики, який спричинило оприлюднення Арсенієм Яценюком списку ймовірних кандидатів на міністерські крісла, адже, за її словами, за тиждень до його оприлюднення ці пропозиції були передані Президенту.
Кандидатури на ключові позиції були доведені також і до партнерів по коаліції. «Як інакше дочекатися реакції, коли всі говорять, що час не можна витрачати і наполегливо його тягнуть?» — написала Вікторія Сюмар на своїй сторінці у Фейсбук.
Політик відзначає відсутність логіки у звинуваченнях на адресу її політичної сили: «Про логіку. Намагаюся її зрозуміти, коли читаю критику одночасно — за затягування процесу і за поспішність; одночасно за публічність і за підкилимність процесу; за те, що шалена йде боротьба за портфелі та за фактом від них відмовляються, ніби там вибухівка з годинниковим механізмом», — написала вона.
Тим часом каменем спотикання у коаліційних переговорах і надалі залишається розподіл міністерських посад, зокрема посада міністра внутрішніх справ. Проте навіть це не зупинить підписання угоди, вважає директор компанії «Berta Communіcatіons» Тарас Березовець.
«Протягом тижня має відбутися погодження міністерства, яке викликає найбільше нарікань — це Міністерство внутрішніх справ. Президент задекларував власну претензію на нього. Але, як відомо, призначення міністра внутрішніх справ до квоти глави держави не входить, тож керманич має піти назустріч «Народному фронту»... П. Порошенко на сьогодні і так достатньо контролює силовий блок — і в частині Служби безпеки, і Генеральної прокуратури. Тож МВС не повинно бути для нього ключовим. Тому є підстави вважати, що ті протиріччя, які існують між переговорниками, будуть усе одно залагоджені та вирішені у найближчий час», — зауважив політтехнолог у коментарі журналістам.
Водночас заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що головне для політиків — почати працювати. А вже потім важко буде розійтися. «Відповідальність велика, і всі мають розуміти, що за два роки в новий парламент потрапила одна політична партія, яка була у попередньому скликанні. Політичні гравці добре розуміють, що розвал коаліції, або її нестворення протягом 30 днів, означатимуть ще одні перегони. І невідомо, чи потраплять тоді у парламент нинішні переможці». І це, на думку політолога, стримуватиме коаліцію від розколу.
Нинішній очільник міністерства, яке й служить яблуком розбрату, Арсен Аваков вважає, що до початку грудня «коаліція партій Майдану» скоординує свої дії та в єдності протистоятиме викликам часу.
«Переконаний, до початку грудня, коли закінчаться всі післявиборні формальності й збереться новий парламент — коаліція партій Майдану проявить цілеспрямованість і єдність перед обличчям викликів і загроз, які стоять перед Україною», — написав він у своєму блозі на «Українській правді».
«Іншого не дано. Народ не дозволить. Час не дозволить», — вважає він. За словами Авакова, «для пошуку політичного балансу й компромісу є ще кілька днів — і їх не потрібно витрачати на мильні опери переживань на ток-шоу, взаємний тролінг друзів і позицій».
Водночас лідер партії Арсеній Яценюк вже вчора заявив: готовий підписати опублікований на сайті Блоку Петра Порошенка проект Коаліційної угоди. «Я публічно заявляю про те, що готовий поставити підпис під остаточною редакцією цієї Коаліційної угоди», — сказав він під час засідання уряду. І звернувся до решти політичних сил з пропозицією: завершити переговори про текст угоди і перейти до безпосередньої роботи.
А представник ВО «Батьківщина» Сергій Соболєв додав, що під час «фінального» засідання робоча група «відшліфує» остаточний варіант Коаліційної угоди і підготує документ, який можна буде передати на парафування кожній фракції. Він наголосив також, що «Батьківщина» в ході переговорів не висуває будь-яких кадрових претензій, хоча й готова до обговорення.
Довідково
Коаліційна угода передбачає, що наступного року державні закупівлі ліків Міністерство охорони здоров’я здійснюватиме через міжнародні організації (п. 4.5 ст. 28 Угоди). Схожа практика застосовувалася в більш як 100 країнах Азії, Африки, Східної Європи та Південної Америки, а також у Грузії, в перехідний період запровадження реформ.
Фактично, уряд укладає угоду на закупівлю ліків із міжнародними організаціями, а ті, в свою чергу, здійснюють закупівлі ліків від його імені. У середньому це приводить до зниження ціни на закупівлю препаратів до 30 відсотків.