Незадовго до смерті, 27 липня, в прес-центрі «ДНІПРО ПОСТ» він зробив гучну заяву про те, що у Кривому Розі знайдено 3 хімічні бомби уповільненої дії...

Голова суспільного руху України «За право громадян на екологічну безпеку» Володимир Гончаренко розповів про те, що ще 26 лютого 2006 року на одне з металургійних підприємств Кривого Рогу завезли демонтовані теплообмінники, у конструкціях яких було до 50% шламу із вмістом гексахлорбензолу. Усього придбано три теплообмінники загальною вагою 183 тонни, у яких було близько 90 тонн шламу із вмістом гексахлорбензолу.

Після декількох спроб порізати теплообмінники, що призвело до отруєння робітників, їх на початку липня, за словами Гончаренка, перезахоронили в районі техбази Саксаганського району Кривого Рогу. Екологи задокументували пересування по місту 60-тонних вантажів у 30-градусну спеку і стверджували, що перевезення також відбувалося з порушеннями.

Уже першого серпня Володимира Гончаренка побили при дивних обставинах. Він нібито посперечався з водієм і пасажиром машини, з якою не розминувся на дорозі. Його спочатку доправили в Солонянську районну лікарню. Тут же другого серпня порушили кримінальну справу за фактом нанесення тілесних ушкоджень.

У зв’язку з тим, що стан потерпілого різко погіршився, його доставили в реанімаційне відділення обласної лікарні імені Мечникова, де Володимир Гончаренко помер у п’ятницю 3 серпня.

4 серпня, за повідомленням обласної прокуратури, кримінальна справа була перекваліфікована у статтю  «навмисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що привезли до смерті потерпілого».

Хід слідства контролюється прокуратурою. Розглядаються кілька версій, пов’язаних як з конфліктною ситуацією під час ДТП, так і з професійною діяльністю загиблого.