Киянам плювати на офіційні заборони
 
На кожному легальному столичному пляжі вже кілька днів поспіль висять таблички «Купатися заборонено з огляду на бактеріологічні показники». Вхід до води на всьому київському узбережжі Дніпра обмежено уперше. Але мешканці столиці навіть уваги на ці застереження не звертають. Учора, в понеділок, вже об одинадцятій ранку в Гідропарку не було де яблуку впасти. На пляжах — жодного вільного лежака. У воді — й діти, й дорослі.
Плавають, мов риби у...
«Не знаєте, чому заборонили купатися?» — запитую в жінки, яка щойно вийшла з води. «А що, купання заборонено?» — дивується у відповідь вона. Чоловік поруч авторитетно заявляє, що вся справа — в якості води. Мовляв, пішла спека, почали розмножуватися якісь палички. «Та це ж кожен рік повторюється, не вагайтесь і йдіть з нами у воду, — підбадьорював він мене, — головне її не ковтати. Ось і весь рецепт». Тим часом у воді його дворічна онука демонструє, як вправно вміє пірнати. «Закривай рота, коли пливеш!» —кричить дід з берегу й додає: «Ви ось побачите, скільки сюди вдень дітей прийде!». Утім, навіть уранці кількість дітей у забороненій акваторії вражає. І купаються вони, як зазвичай: пірнають, хлюпочуться, наздоганяють одне одного. Який «заряд» шкідливих бактерій вони отримають після такого відпочинку, можна лише здогадуватися.
Кому — пляж, а кому — гроші
Тим часом більшість відпочивальників упевнені: заборона несерйозна. Окрім попереджувальних табличок на вході, ніщо не свідчить про загрозу купання. Пляжі — відкриті, рятувальники на човнах працюють, кіоски з водою та морозивом чекають покупців.
«Ну самі подумайте, якби було щось небезпечне, була б якась інформаційна кампанія: по телевізору б повідомляли про небезпеку, СЕС не пускала б на пляж. А ці таблички вішають щороку. Краще вони перевірили б діяльність он тих ресторанів на воді. Куди, ви гадаєте, вони стоки зливають?» — обурюється ще одна відвідувачка пляжу, вказуючи на цілу низку розважальних дебаркадерів, які стоять поруч з пляжем.
Розважальна індустрія в Гідропарку справді дуже розвинена. Тут і кроку не ступиш, щоб не натрапити на ятку, кафе чи ресторан. Асортимент — на будь-який смак: від звичайного морозива до вишуканих страв. Якщо відпочивальників не пускатимуть до води, всі ці «забігайлівки» збанкрутують.
Тотальна водонебезпека
Тим часом у СЕС столиці наголошують: через спеку у воді дуже швидко розмножуються бактерії, які можуть бути небезпечними для здоров’я. Тому запроваджена 24 липня санітарними лікарями заборона залишається чинною і змінювати своє рішення вони не збираються. «Було виявлено шестиразове перевищення індексу лактозо-позитивних кишкових паличок, які є індикаторами загального забруднення води. За норми для купання у водоймі у 5 тисяч паличок на літр води тут було від 25 до 32 тисяч на літр. Крім того, через спеку у водоймах гниють водорості та гине риба», — заявив в інтерв’ю одному з видань заступник головлікаря Київської СЕС Юрій Жигалов. Якщо температура не знизиться, «червоне світло» пляжам світитиме аж до осені.
Однак любителі плавання не звертають уваги на правила та застереження. Тим більше, що останніх у Києві стало надто багато. Через найвищий рівень пожежонебезпеки заборонено входити до лісу. Через невідповідність води санітарним нормам — купатися. Через спеку лікарі рекомендують припинити займатися активними видами спорту. Цікаво, які ще доступні види відпочинку залишилися легальними?
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.