Таку точку зору висловив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенка. Як зазначається на його персональному сайті, Об’єднана опозиція «Батьківщина» оприлюднила свій список одразу на з’їзді та розмістила його на партійному сайті, щоб кожен охочий міг із ним ознайомитися. Тоді як у більшості провладних політсил весь список, окрім першої десятки, залишається загадкою.
На думку заступника глави парламенту, нині виникла парадоксальна ситуація, коли з’їзди проводяться для телевізійної картинки, а списки продовжують формуватися в кабінетах влади.
«Тому попри деякі дискусійні прізвища в списках Об’єднаної опозиції «Батьківщина», цілком очевидним є той факт, що ці списки формували партії, які складають об’єднання. У випадку влади та близьких до неї політичних структур, списки формувалися високопосадовцями та чиновниками на місцях, де навіть відомі партійці та самі кандидати в депутати у мажоритарних округах ще й досі, після проведення з’їздів, не знають, чи їх затвердили, чи ні», — заявив Томенко.
Водночас політик визнав, що і в об’єднаній опозиції є кандидати, які не є ідеальними для проходження на мажоритарних округах. Він поінформував, що в такому разі ініціюватиме обговорення ситуації в цих проблемних округах і ухвалюватиме рішення напередодні дня голосування, виходячи із послужного списку політика та його шансів перемогти представника влади.
***
Заступник Голови Верховної Ради України, один із лідерів Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Микола Томенко вважає, що крім морально-політичної відповідальності, зафіксованої присягою, яку склали представники об’єднаної опозиції, треба забезпечити також і партійну відповідальність. Таку точку зору політик висловив, перебуваючи у Черкасах. 
Нагадаємо, минулої неділі усі кандидати в народні депутати від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» присягнули на вірність українському народу (на знімку). Свою присягу вони скріпили особистими підписами.
«Якщо трапиться ситуація, коли хтось із майбутніх депутатів перейде до Партії регіонів чи іншої політичної сили, то окрім цього «перебіжчика» має нести партійну відповідальність і той депутат, який його порекомендував», — зазначив Микола Томенко.
Така морально-політична відповідальність, зафіксована присягою, з одного боку, та партійна відповідальність — з другого, може стати суттєвим запобіжником появі у майбутньому парламенті депутатів-«тушок», які переходять до складу інших фракцій.
 
Фото Олександра ПРОКОПЕНКА (Укрінформ).