Минулими вихідними Центральна виборча комісія прийняла документи для реєстрації кандидатами у народні депутати України в одномандатних виборчих (мажоритарних) округах від 85 осіб. Із них 58 осіб — самовисуванці, а 27 осіб в мажоритарних округах висунули вісім політичних партій.
Отже, всього за сім днів прийому документів (30 липня — 5 серпня) Центральна виборча комісія прийняла документи для подальшої реєстрації від 1333 осіб для реєстрації в мажоритарних округах. Зокрема, 483 самовисуванці в мажоритарних округах і 850 висуванців від політичних партій в мажоритарних округах.
Водночас, як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату комісії, у суботу було прийнято виборчий список кандидатів і відповідні документи 215 осіб від Політичної партії «УДАР Віталія Кличка» для подальшої реєстрації в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.
Завдяки відеокамерам фальсифікацій не буде?
Підписання Президентом закону, який передбачає встановлення на виборчих дільницях веб-камер, спрямовано на забезпечення відкритості, прозорості й демократичності виборів народних депутатів. Про це заявив автор цього законопроекту, народний депутат-регіонал Владислав Забарський.
Документ, за словами парламентарія, зведе нанівець спроби окремих деструктивних політичних сил спекулювати на темі порушень чи фальсифікацій під час виборів.
«Деякі політики вже нині роблять заяви, спрямовані на дискредитацію результатів парламентських виборів», — переконаний він.
«Введення системи відеоспостереження на виборчих дільницях стане реальною перешкодою на шляху провокаторів і фальсифікаторів виборів, і покаже всьому світу, що в Україні свято дотримуються демократичних виборчих стандартів», — резюмував Владислав Забарський.
«Собор» може зійти з дистанції на користь...
Українська платформа «Собор» на ХІХ з’їзді затвердила список кандидатів у народні депутати на виборах 28 жовтня 2012 року. Очолили список відомі українські письменники, видавці Віталій і Дмитро Капранови. Третім у списку іде дипломат Володимир Огризко, четвертим — політолог Олександр Палій, п’ятим — кобзар Тарас Компаніченко. Також у списку є секретар ради Спілки письменників Михайло Слабошпицький, поет і дипломат Рауль Чілачава, співачки — сестри Тельнюк, голова Київської організації «Меморіал» Роман Круцик та інші, численні професори і доктори наук.
Крім того, з’їзд «Собору» затвердив знаменитого письменника Василя Шкляра, автора роману «Чорний ворон», кандидатом у народні депутати в одномандатному (мажоритарному) виборчому окрузі № 123.
Голова платформи Павло Жебрівський наголосив, що, з огляду на дискредитацію політиків в Україні, «партія свідомо віддала перші 28 місць у списку для громадських діячів, а політики чи народні депутати, які є в партії, підуть на вибори в мажоритарних округах, щоб отримати або не отримати довіру від людей до себе як до політиків».
Делегати з’їзду вирішили зібратися ще раз на свято Покрови 14 жовтня, щоб оцінити хід виборчої кампанії та підсумки незалежних авторитетних соціологічних досліджень. Якщо дослідження покажуть, що партія не набирає п’ять відсотків, то вона зійде з передвиборних перегонів на користь інших опозиційних сил.
«Об’єднані ліві і селяни» висунуть «мажоритарників»
Партія «Об’єднані ліві і селяни» висунула колишнього міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка кандидатом у народні депутати за мажоритарним округом №185 (Каховка, Херсонська область). Відповідне рішення було ухвалено на з’їзді партії, повідомила її прес-служба.
Водночас через вимоги законодавства про внесення грошової застави в розмірі понад 2,2 млн. гривень для участі у виборах Верховної Ради за партійними списками, «Об’єднані ліві і селяни» вирішили обмежитися висуванням кандидатів лише в мажоритарних округах. Так, для участі у виборах партія висуне близько 70 осіб. Серед них, зокрема, екс-міністр транспорту й зв’язку Йосип Вінський, народний депутат від групи «Реформи заради майбутнього» Геннадій Задирко та екс-голова Держкомтелебачення і радіомовлення Іван Чиж.
«Громаду» очолять брати Лазаренки
Першу п’ятірку «Всеукраїнського об’єднання «Громада» на виборах до Верховної Ради представлятимуть екс-прем’єр, лідер партії Павло Лазаренко, його брат і голова Дніпропетровської обласної організації партії Іван Лазаренко, професор Дніпропетровського національного університету Валентина Ляшенко, перший заступник голови партії Юрій Філяк і доцент Дніпропетровської академії права Вікторія Орлова. За такий список делегати з’їзду партії, який відбувся минулої суботи, проголосували одностайно. На з’їзді також було затверджено і список кандидатів-мажоритарників.