Учора лідери Партії регіонів і об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» передали до Центральної виборчої комісії списки кандидатів у народні депутати для реєстрації.

Як повідомив журналістам представник ЦВК Михайло Охендовський, усі документи, що були подані учора, зареєструють до восьмого серпня.

Він уточнив, що, згідно із законодавством, з дня прийому документів у ЦВК є п’ять днів для остаточного рішення. «Кожен документ окремого кандидата комісія детально вивчить та звернеться до державних органів для підтвердження факту постійного проживання претендентів на реєстрацію в кандидати на території України протягом п’яти років», — запевнив М. Охендовський.

Представник ЦВК також зазначив, що є й інші вимоги до кандидатів, на підставі яких Центрвиборчком і прийматиме остаточне рішення.

Він не виключає, що комісія може відмовити в реєстрації екс-прем’єр-міністру Юлії Тимошенко та екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку як кандидатів у народні депутати. Адже згідно з Конституцією особи, у яких є судимість за вчинення умисного злочину і якщо вона не знята в узгодженому законодавством порядку, ці люди не мають права балотуватися. «Кожну таку особистість ЦВК перевірятиме окремо. Якщо такі підстави будуть, їм можуть відмовити в реєстрації», — зазначив М. Охендовський.

Коментуючи заяву лідера об’єднаної опозиції Арсенія Яценюка про те, що Європейський суд з прав людини визнав справу Ю. Луценка політично мотивованою, член ЦВК наголосив: це рішення не стосується виборчого процесу.

М. Охендовський підкреслив, що ЦВК не відмовить кандидатам у списку партії через нереєстрацію одного із них.