Ольга Харлан не пройшла до фіналу індивідуальних змагань шаблісток через те, що не вдалося реалізувати тактичних задумок спортсменки та її наставників. Про це після нагородження призерів змагань розповів старший тренер збірної українських шаблістів Гарнік Давидян. На його переконання, російська фехтувальниця Софія Велика — досвідчена і сильна спортсменка, але не настільки, щоб Харлан не могла її перемогти. «Однак бій пішов не в тому руслі, як ми планували, — сказав наставник. — У поєдинку за бронзову медаль Оля спершу також поступалася не менш досвідченій, ніж росіянка, чемпіонці двох останніх Олімпіад американці Маріел Загуніс. Але оговталася, мобілізувалася і провела кінцівку бою під свою диктовку. Погодьтеся, виграти після пекінського золота другу, хай навіть бронзову нагороду — це неабияке досягнення».

У коротких паузах під час бою Ольга Харлан не раз поверталася до вчителя з німим запитанням: чи правильно все робить і що необхідно поправити. Крім того, в неї, як і в наставника, була хвилинна перерва. Що можна сказати спортсменці за цю хвилину? — запитав я у Гарніка Джавадовича. «Ми один одного дуже добре розуміємо — буквально з півслова, тому багато говорити не треба. Скажу так: якби ми виграли золоту медаль, то це означало б, що у нас повне взаєморозуміння. Якщо ж зупинилися на третьому місці, отже, є ще над чим працювати — над технікою, тактикою, над поглибленням нашого взаєморозуміння. Олю не потрібно «заводити». Вона сама себе заводить, оскільки дуже емоційна. Навпаки: її потрібно стримувати в цих поривах, заспокоювати. А загалом хотів би сказати, що Оля — справжній боєць. Думаю, в Лондоні вона це ще раз переконливо довела».

Нашу розмову з фахівцем перервала поява у мікст-зоні самої спортсменки, тому гріх було не скористатися нагодою поспілкуватися з нею.

— Як оцінюєте свої виступи на фехтувальних доріжках Виставкового центру Лондона? — запитав Олю.

— Звичайно, хотілося завоювати золоту медаль, але я рада і бронзовій. Думаю, що й мої друзі та рідні, всі, хто за мене уболівав, теж раді цій нагороді. В Пекіні ми завоювали «золото» у складі команди. Тепер довелося виступати одній. І це важче. Мені дуже хотілося, щоб у Лондон поїхали інші наші спортсменки, мої подруги. Знаю, що вони вболівали сьогодні за мене. Шкода, що на відстані. Під час бою за третє місце у мене був непростий момент, коли я поступалася. Але я тоді сказала сама собі, що не повинна програти, що я сильніша. І довела це.

Ольга Харлан також зазначила, що дуже рада золотій медалі Яни Шемякіної. А на наше зауваження, що досі в Лондоні медалі в українській збірній виграють лише представниці слабкої статі, сказала, що хлопці ще виправляться. «Ми в них віримо», — додала Ольга.

— Чи впливає на спортсмена під час бою шум у залі, скандування й окремі вигуки, тобто емоційне вболівання трибун, як це було, скажімо, сьогодні?

— Жодним чином не заважають. Навпаки: мені дуже приємно, що за мене вболівають, а в залі багато людей, як оце сьогодні. Для мене це насамперед моральна підтримка.

Дізнався, які її найближчі плани. До кінця року великих змагань не передбачено, тож вона відпочиватиме, займеться домашніми справами, котрі накопичилися, зокрема, облаштуванням щойно спорудженого на околиці Миколаєва будинку. А далі — нові чемпіонати і кубки і новий олімпійський орієнтир — Ігри 2016 року в Ріо-де-Жанейро.

Попередні підсумки

Олімпіада ще тільки досягла свого екватора, а в пресі вже підбивають її фінансові результати, підраховують прибутки і збитки від неї країни в цілому та міста-організатора. Йдеться, звичайно, про попередні підсумки. Ось деякі з них.

Перше і головне питання: у що обійдеться британцям, і лондонцям зокрема, організація ХХХ Олімпіади? Сім років тому, коли МОК зупинився на кандидатурі столиці Великої Британії, організатори майбутніх Олімпійських і Параолімпійських ігор переконували всіх, що на їхню підготовку достатньо буде 2,37 мільярда фунтів стерлінгів. Але вже через два роки ними була названа нова цифра — 9,3 мільярда. Проте й вона виявилася не остаточною. За розрахунками, виконаними популярним каналом Sky, до завершення Олімпіади і Параолімпіади витрати на їх проведення сягнуть дванадцяти мільярдів фунтів стерлінгів.

Та й це ще не все. До цієї суми не включені додаткові витрати на оновлення парку та вдосконалення громадського транспорту, контртерористичні заходи, роботу служби безпеки і розвідки... Коли ці витрати врахувати, то вартість Олімпійських і Параолімпійських ігор сягне астрономічної суми — понад двадцять мільярдів фунтів.

А що в плюсах? Аналітики відомої фінансової групи Goldman Sachs вважають, що лондонська Олімпіада дасть два ефекти — короткотерміновий і довготерміновий. До першого з них вони відносять працевлаштування, хай і не тривале, великої кількості людей, пожвавлення туризму, зростання продажу товарів і послуг. У третьому кварталі, на який припадають дні змагань, економіка країни дасть приріст до 0,4 відсотка. Щодо довгострокового ефекту, то він знайде вираження у залученні нових інвестицій та збільшенні туристичної привабливості Великої Британії.

Жваво обговорюється ще одне питання: що дає Олімпіада рядовим британцям, зокрема тим, які мешкають не в Лондоні? Щоб з’ясувати це, соціологічна служба ВВС провела спеціальне опитування. Більшість опитаних мешканців Вельсу, Шотландії, південного заходу і півночі Англії вважає, що від Олімпіади виграють лише лондонці. 59 відсотків із двох тисяч респондентів по всій території країни переконані, що платники податків занадто багато заплатили за проведення Ігор, але водночас 53 відсотки з них вважають, що ці гроші не були витрачені марно.

Головне джерело нинішніх прибутків Лондона і всієї країни — це сотні тисяч гостей, які приїхали і продовжують прибувати на олімпійські змагання. Найбільша стаття витрат для них — проживання в готелях. Але, як підмітили наші колеги з польської газети «Gazeta Wyborcza», господарі готелів не пішли шляхом виставлення захмарних цін. Ними врахований гіркий досвід багатьох власників приватних готелів у Польщі та Україні під час Євро-2012, які підняли ціни на готельні номери в кілька разів. Що призвело до зменшення кількості бажаючих відвідати міста, де грали їхні команди. У Лондоні теж підняли в готелях ціну, але на помірний відсоток, і нині вона становить у середньому 180 євро.

Повторюємо: це поки що попередні, проміжні статистичні дані кошторису лондонської Олімпіади. Тож до цієї теми ми ще повернемося. Вона для нас цікава, зокрема, можливістю порівняти цю статистику з фінансовими результатами проведення в Україні фінальної частини єврочемпіонату 2012 року.

Михайло СОРОКА (Укрінформ/«Голос України»).

Лондон.

Чудовий настрій в абсолютної чемпіонки зі спортивної гімнастики Габріель Дуглас (США).

Американець Майкл Фелпс — володар 20 олімпійських медалей, 16 з яких — золоті.

Британський принц Вільям разом із дружиною Кетрін відвідують більшість змагань Олімпіади.

Фото з сайту Олімпіади.