У вівторок зранку під стінами Полтавської міськради зібралися зо два десятки пікетувальників. Останні протестували проти хронічної затримки з уведенням в експлуатацію «соціального» будинку, в якому вони придбали квартири для своїх родин, і нарікали на бездіяльність міської влади. Десь через годину до них приєднався народний депутат України Сергій Каплін (на знімку). Він одразу запросив людей, власне, своїх виборців, у приміщення «на зустріч» з очільниками обласного центру.
Однак ні міського голови, ні його першого заступника, ні посадовця, котрий безпосередньо опікується будівництвом, на робочих місцях не виявилося — їхні кабінети були зачинені. Тоді Сергій Каплін на очах приголомшених пікетувальників, чиновників і журналістів почав «прокладати дорогу» до згаданих кабінетів і сесійної зали за допомогою справжньої... сокири. Найміцнішими виявилися капітальні дерев’яні двері кабінету міського голови, в яких народний депутат прорубав таке собі «вікно». Зрештою, задля того, щоб дістатися робочого місця градоначальника, депутату довелося штурмувати його «гніздечко» з іншого боку, тобто із сесійної зали. Але також за допомогою підручного засобу для рубання дров...
Сокирою зірвав пан Каплін й іменну табличку, прикріплену до «парадних» дверей кабінету міського голови. Та ще й привселюдно кинув її в урну для сміття, назвавши це «люстрацією Мамая». А коли всі охочі зайшли до відчиненого в такий спосіб кабінету останнього, народний депутат посипав столи та підлогу в ньому сіллю. Щоб, за його словами, міська влада не забувала про ожеледицю на дорогах Полтави... Власні «сокирні» дії Сергій Каплін пояснив просто: «Щоб він (тобто міський голова. — Авт.) знав, що від народу за жодними дверима не сховаєшся». Й оголосив «облогу міськради» до того часу, поки Олександр Мамай не зустрінеться з пікетувальниками.
Кількагодинне очікування в сесійній залі минало, як кажуть, без наслідків. Уже під вечір у міськраду приїхав перший заступник голови ОДА Олег Пругло. Після його обіцянок особисто посприяти швидшому заселенню «нещасливого» будинку напруга протистояння спала. Тож Сергій Каплін навіть подарував обласному керівникові ту «переможну» сокиру. Зі сподіваннями всіх на те, що й уявну «сокиру війни» таки вдасться закопати.
Міліція за згаданими подіями в міській раді лише спостерігала. Своє невтручання в їхній розвиток правоохоронці пояснювали статусом недоторканності народного депутата. Та через кілька годин з’явилося офіційне повідомлення УМВС в області, згідно з яким за фактами «хуліганства» в міській раді відкрито кримінальне провадження, розпочато досудове слідство.
Нагадаємо, що це вже не перший «штурм» будинку міської влади та кабінетів її посадовців під керівництвом народного депутата України Сергія Капліна. Щоправда, раніше до сокири справа не доходила. «Найгучніше» штурмували згадане приміщення 27 вересня минулого року кількасот пенсіонерів, обурених різким підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги. Згодом пан Каплін привселюдно відчинив двері кабінету очільниці міського управління освіти для кількох десятків бабусь, матерів та їхніх дітей і внуків, не згодних із закриттям школи в мікрорайоні Червоний Шлях...
Політичні опоненти звинувачують народного депутата в тому, нібито він робить це перед телекамерами задля власного піару. Вочевидь, не погоджуються з такими звинуваченнями його виборці. Насамперед ті, які місяцями чи навіть роками оббивають пороги міської ради зі сподіваннями «достукатися» до «батьків» Полтави без сокир, мітингів і пікетів. Тож на останніх парламентських виборах у своєму «рідному» окрузі, до якого входять два із трьох районів обласного центру, чинний народний депутат Сергій Каплін переміг більш ніж переконливо, здобувши підтримку 46,3 відсотка виборців.
Полтава.
 
Фото автора.