Золотий Ріг достатку, «залізне серце» Батьківщини
 
ЗАКІНЧЕННЯ. ПОЧАТОК У №№ 131, 133, 136 за 20, 24, 27 ЛИПНЯ.
Саме так називали радянські поети, письменники, журналісти Кривий Ріг, жителі якого створювали  міць держави. Але, за заслугами нагороджуючи творців вогню й металу орденами та медалями, оспівуючи у віршах і піснях, соціалістична Батьківщина мало опікувалася середовищем проживання героїв праці. І байки про червоних курей, білизну такого само кольору, відкриті кватирки залежно від напрямку вітру — аж ніяк не вигадка: за даними експертів ООН, два найнеблагополучніші з огляду на забруднення атмосфери міста в Україні — Маріуполь і Кривий Ріг...
Утім, стало вже традицією лаяти часи, коли за основу бралися інтереси держави. Але тоді це було бодай ідеологічно обґрунтовано: спочатку думай про Батьківщину, а потім про себе! А тепер? Незважаючи на те, що гірничозбагачувальні комбінати та металургійні підприємства нині приватні, ставлення до екологічних проблем, на жаль, — тодішнє.
Про зруйновані сотні тисяч гектарів сільськогосподарських угідь годі казати: раніше вони належали державним підприємствам, які вже ліквідовані, а землі так і залишилися потворною раною на тілі Кривбасу. Добре, якщо не назавжди.
Нині в Кривому Розі й околицях не зустрінеш червоних курей. Але, за оцінками екологів, підприємства міста щорічно викидають в атмосферу близько 500 кг шкідливих речовин у розрахунку на одного мешканця...
...Це місто вражає своєю незвичайністю, ошатністю центру й зачуханістю околиць, а також невимовними техногенними пейзажами. У нього мільйон достоїнств і стільки само проблем. Насамперед, з екологією і житлово-комунальним господарством. Про деякі з них — наша сьогоднішня розповідь.
На знімку: ось вона, одна із проблем ЖКГ Кривого Рогу — потопи на вулицях під час дощів.