Ситуацію із забрудненням довкілля у великих промислових центрах Дніпропетровської області й, передусім — у Кривбасі коментує керівник Дніпропетровського центру екологічного аудита, позаштатний консультант Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Григорій ШМАТКОВ.
В останні роки загальний обсяг викидів від організованих і неорганізованих джерел в області становить близько 1100—1200 тис. тонн пилу й газів на рік, або 16—18% від усіх викидів в Україні. Якщо всі рівномірно розподілити по всій території регіону, то їх щільність становитиме понад 31 тонну на квадратний кілометр!
Природно, що більш як 70% цих викидів припадає на великі промислові центри гірничо-металургійного комплексу — Дніпропетровськ (близько 120,0 тис. т/рік), Кривий Ріг (близько 500 тис. т/рік), Дніпродзержинськ (понад 110 тис. т/рік). Відповідно й питомі викиди на кв. км у цих містах в 13, 28 і 28 разів вище, ніж у середньому по області. Саме над цими містами постійно спостерігається буро-коричнева шапка забрудненої атмосфери, що добре видно при під’їзді до міст з високих точок.
Основні джерела цих викидів у кожному місті відомі. В Дніпропетровську це — металургійний завод ім. Петровського (близько 10 тис. т/рік), Придніпровська ТЕС (близько 80 тис. т/рік), Нижньодніпровський трубний завод «Інтерпайп» (понад 5 тис. т/рік). У Кривому Розі — металургійний комбінат «АрселорМіттал Кривий Ріг» (понад 300 тис. т/рік), гірничозбагачувальні комбінати (передусім — їхні аглофабрики). У Дніпродзержинську — металургійний комбінат імені Дзержинського (більш як 100 тис. т/рік), два коксохімічні заводи (понад 5 тис. т/рік), виробниче об’єднання «Азот». Тут тільки одна аглофабрика комбінату імені Дзержинського, фізичне зношення якої наближається до 100%, дає близько 70% усіх викидів по місту.
Друге щодо потужності джерело організованих викидів в області — Криворізька ТЕС (близько 140 тис. т/рік), розташоване в невеликому містечку Зеленодольську і є найбільшим джерелом забруднення довкілля в Апостоловському районі.
Не можна не сказати й про зростаючу роль автотранспорту в забрудненні атмосфери населених пунктів області. Викиди від рухомих джерел уже наближаються до 200 тис. т/рік. У зоні перебування людей у цих містах середньорічні концентрації багатьох небезпечних забруднювачів перевищують припустимі рівні в 1,5—5 разів (пил, діоксиди азоту й сірки, феноли, формальдегід). У періоди смогу, за безвітряної погоди, ці концентрації збільшуються в декілька разів.
І хоча в області здійснюються значні заходи щодо зменшення забруднення довкілля — реалізується програма поліпшення екологічної ситуації, насамперед, підприємствами, які найбільше від усіх «відправляють» в атмосферу буро-коричневі шкідливі хмари, але ця проблема потребує зусиль не тільки одного регіону.