Курортний сезон у Криму в самому розпалі, на пляжах народу більше, ніж можна собі уявити. Засмаглі дівчата й мускулясті хлопці, тепле море й звуки прибережних дискотек та клубів зачаровують і ваблять. Здається, що все так гладенько та красиво, от тільки за більш близького розгляду видно деякі особливості курортного сезону в Криму.

З грошима чи без

Перше, на чому хотілося б зупинитися, — кримські пляжі, а точніше, доступ до них. Хоча влада і стверджує, що цього року безплатних пляжів стало більше на дванадцять, але пройти на багато з них без додаткової плати мало кому вдається. Сьогодні на Південному березі Криму є спеціальні обгороджені ділянки із затишними столиками на березі й лежаками під штучними пальмами. Але щоб відчути себе на сьомому небі від щастя доведеться віддати приблизно 250 гривень за день. Сума не маленька і не всім по кишені. На інших, нібито вільних для туристів територіях, беруть за вхід по 20-50 гривень з людини, розповідаючи, як дорого вивозити сміття або що це взагалі приватна власність, про що свідчить напис на паркані. До речі, кримський уряд завзято бореться з такими поборами і огородженнями. Міністр курортів і туризму Олександр Лієв їздить півостровом і ледь не особисто зрізає болгаркою незаконно встановлені шлагбауми. Бізнесмени після від’їзду високого чиновника повертають зняті конструкції на місце. Але й керівник курортного відомства не дрімає: він ще раз вертається і дає команду зрізати повністю всю конструкцію, на якій кріпився шлагбаум або паркан. Схожу ситуацію нещодавно можна було спостерігати на одному з пляжів Ялти. Там огорожу зрізали двічі.

Увага, зсув!

Незважаючи на те, що до туристичного сезону в Криму готувалися заздалегідь, ліквідувати всі небезпеки не особливо вдалося. Взяти, приміром, селище Миколаївка Сімферопольського району. Майже два місяці з початку курортного сезону керівництво селища намагалося одержати дозвіл на роботу пляжних карт, але навіть не спромоглося прибрати гори сміття, які накопичувалися багато років. Пляжі працювали, але, так би мовити, потай. Дозвіл було отримано тільки тоді, коли місця для купання почали відповідати санітарним нормам. Але не пройшло і тижня після того, як туристам офіційно дозволили купатися у Миколаївці, як зчинився скандал з МНС. У відомстві заявили, що пляжі курорту зсувонебезпечні, не обладнані рятувальними постами, спеціальними заїздами для водної техніки, і рекомендували не відпочивати на них.

Чи не бажаєте сфотографуватися з мавпочкою?

Відпочиваючи у Криму, багато туристів не можуть не звернути увагу на фотографів-псевдолюбителів тварин. Сьогодні на пляжах, крім звичних мавп, папуг, голубів, павичів, можна зустріти вовченят, крокодилів з перев’язаними пластиром пащами, змій та інших представників фауни. Хоча такі фотосесії заборонені законом, місцева влада не завжди прагне вирішити проблему, і бізнес на нещасних улюбленцях триває. З початку курортного сезону в автономії робоча група боротьби з використанням тварин декілька десятків разів виїжджала у регіони. У підсумку було накладено 14 штрафів за відсутність ветеринарних документів на тварин на 6,5 тисячі гривень. Вилучено 16 звірів і птахів.

Зокрема, днями під час обходу набережної Ялти було затримано двох громадян, які пропонували відпочивальникам фотографуватися із зеленими мавпами. А Миколаївка, яка встигла відзначитися брудними і небезпечними пляжами, розмістила у себе на території цирк шапіто, у якого не було ветеринарних документів.

Куди ж без Інтернету

Не таємниця, що, приїхавши на відпочинок, більшість із нас довго не може викинути з голови справи, постійно користується електронною поштою, загалом, не може і дня прожити без мережі. Приємною новиною для таких туристів стала облаштованість багатьох пляжів і зон відпочинку вільним доступом до WI-FI. Тепер жителі та гості півострова можуть насолоджуватися своїм відпочинком, не відриваючись від роботи. Найграндіознішим досягненням у цьому напрямку стала двокілометрова набережна Алушти, на всій довжині якої доступний Wі-Fі. Швидкість Інтернету дозволяє не тільки перевіряти пошту, а й завантажувати фотографії та навіть переглядати фільми.

А ціни-тоне кусаються

Ще однією приємною новиною курортного сезону в автономії стало збереження торішніх цін на проживання в готелях, пансіонатах, санаторіях тощо. У Криму на старому рівні залишилася і вартість санаторно-курортних послуг. Згідно з даними Асоціації курортів Криму, ціни з минулого року не змінилися у понад 85% об’єктів проживання відпочивальників. Заступник голови Ради міністрів АРК Георгій Псарьов зазначив, що вартість багатьох послуг на півострові набагато нижча, а якість — вища, ніж у сусідніх країнах. Крім того, однією з позитивних особливостей Криму є і те, що тут можуть відпочити як громадяни з високими статками, так і родини, які мають середній або низький рівень доходів. «При цьому перелік місць із унікальною культурною спадщиною набагато більший, ніж у тій самій Туреччині», відзначив Г. Псарьов.

Пахлава медова, шашлик із мідій...

Уже звичною фішкою кримських пляжів стала стихійна торгівля. На жаль, кожен з нас не раз мав відчуття, що заповзятливі громадяни ідуть просто по голові. Пахлава медова, шашлик з мідій, креветки, пиріжки, риба і кукурудза — невід’ємні атрибути відпочинку в Криму. Багато туристів скаржаться, що продавці на пляжах ходять буквально по підстилках, а їхні гучні вигуки просто заважають відпочивати. Але і це ще не все: придбання кримських страв, які турботливі продавці пхають туристам просто під ніс, загрожує шлунково-кишковими розладами. Якщо вважати, що руки, які готували їжу, були чисто вимиті (хоча це ніхто вже не перевірить), то на спеці всі ці страви просто мусять зіпсуватися — закон природи. От і з цією проблемою влада бореться, але поки що безуспішно.

Попередній підсумок

У цілому нинішній курортний сезон навіть у його середині можна назвати вдалим. Очікується, що Крим відвідає більше 6 мільйонів туристів. Кількість гостей, які прибули в автономію на відпочинок, як повідомляв «Голос України» (№130 (5380) за 19 липня 2012 р.), перевалила позначку в 2 мільйони осіб. На приплив туристів вплинула активна реклама півострова, у тому числі й проведення Днів Криму, які цього року відбулися в Україні, Росії, Білорусі, країнах Балтії й Азербайджані. Крім цього, посприяло проведення чемпіонату Європи з футболу в чотирьох містах України. І хоча у Криму спортивний захід можна було побачити лише по телевізорі або у фан-зонах, кількість туристів все-таки помітно збільшилася.

Незважаючи на багато проблем і невирішених питань, Крим залишається унікальним куточком природи не тільки у Європі, а й далеко за її межами. Тепле ласкаве море, надзвичайна природа, гори і ліси, прекрасні паркові зони позитивно впливають на тривалість курортного сезону, який закінчується пізньої осені. Кожен житель півострова і його гість може знайти собі заняття за вподобанням. Саме тому відпочивати у Криму добре не тільки влітку, а й восени.

Крим.

На знімку: діти із задоволенням приймають сонячні ванни.

Фото crіmealand.іnfo.