Тривалий час ведуться розмови про створення на території Зарічненського району національного природного парку «Нобельський» площею майже 40 тисяч гектарів. Його перлиною стане озеро Нобель, що лежить на шляху Прип’яті та Стоходу, а також багато менших озер і боліт.

Старожили розповідають, що колись для купання польської королівської родини саме з цього озера возили цілющу воду, оскільки вона надзвичайно чиста, а завдяки вмісту гліцерину дуже м’яка, містить багато корисних мінералів. Огорнуте зеленим шлейфом лісів, озеро справляє заворожуюче-казкове враження. Кращого місця для відпочинку годі шукати. До того ж мешканці навколишніх сіл вирізняються надзвичайною щирістю та гостинністю.

— Питання про створення національного природного парку обговорено громадами сіл, навколо яких буде парк, — розповідає голова Зарічненської РДА Надія Федюшко (на знімку). — На сходах сіл люди дали своє «добро». Тепер узгоджуються організаційні моменти у Рівному та Києві. З громадою проведена велика роз’яснювальна робота, бо вони боялися обмежень і заборон на господарську діяльність на території парку. Селяни зрозуміли, що його створення планується виключно заради збереження унікальної природи та розвитку інфраструктури краю. Ми за рахунок розвитку туризму очікуємо й пожвавлення економіки місцевих громад. Зелений, сільський, екологічний — ці напрямки туризму нині дуже популярні у світі, вже сьогодні ми маємо в Нобелі іноземних туристів. До того ж це створить робочі місця, що дуже актуально для району. Сподіваємось і на будівництво доріг, котрі сьогодні є серйозною перепоною для розвитку туризму.

Чергова виїзна колегія Зарічненської райдержадміністрації відбулася на базі Нобельської сільської ради, щоб побачити, наскільки перспективне село як туристичний куточок цього поліського району, де старе і мале займається рибальством. До речі, село, як ніяке інше, «купається» у квітах.

Багато квітів і біля готелю для туристів (на знімку), де директором Олександр Чиж. Очолюване ним товариство з обмеженою відповідальністю — перша цивілізована ластівка надання туристичних послуг на озері Нобель. Олександр Чиж розповів, що орієнтуються на іноземного туриста і заможних українців, котрі захоплюються екологічним туризмом і рибаловлею.

— У нас були гості з Канади, Німеччини, Росії, Болгарії, Польщі, — розповідає господар туристичної садиби. — Тішить, що люди, побувавши тут раз, повертаються знову. Таких куточків природи, які ще не зіпсувала цивілізація, у світі дуже мало. Однак поки що туристів бракує, хоча й ціни у нас не «кусаються». Тепер працюємо над тим, щоб зацікавити їх зимовим відпочинком. Задля цього укладаємо договір про співпрацю з мисливським товариством району, щоб гості мали можливість приїхати на полювання.

Тим часом агросадиби, яких на території сільради поки що дві, надають послуги ще дешевше, тому й прийняли протягом минулого літа 139 туристів. Загалом же для сільської влади широке коло роботи щодо залучення до розвитку сільського туризму більше родин. Бо туристи, яким бракує місця в агросадибах, проживають у наметах на березі озера, залишають багато сміття після себе.

— Прибирання території ми організували з допомогою районного центру зайнятості, що направляє на громадські роботи наших же безробітних односельчан, — розповідає Нобельський сільський голова Валентина Ташликович. — Я не скажу, що туристи — це тільки головний біль. Їх сотні, вони купують у наших людей картоплю, рибу, молоко та інші продукти, що дає можливість заробити гроші та розвивати власне селянське господарство. На території нашого маленького села п’ять магазинів. Радує те, що все в нас обходиться без криміналу. Люди приїжджають, налаштовані на відпочинок, а краса озер поселяє в душу спокій. У своїй згоді на входження до парку ми лише обумовили один пункт: офіс парку буде розміщений у нашому селі, і на роботу прийматимуть місцевих жителів.

До речі, учасники колегії стали свідками відкриття у місцевій школі музею села «Берегиня». Подібні музеї є вже у селах Морочне, Мутвиця, на черзі — відкриття у Дібрівську. І це правильно, бо в район часто приїжджають етнографічні експедиції, в тому числі з-за кордону, і гості часто-густо за безцінь скуповують у людей старовинні речі, яким насправді нема ціни. І хоча для цих сільських музеїв люди віддають речі своїх дідів-прадідів, як правило, безкоштовно, проте у районному бюджеті передбачили 30 тисяч гривень на придбання експонатів. Для Нобеля музей особливо актуальний, адже сюди приїжджає велика кількість туристів.

Колишня вчителька, пенсіонерка Марія Куцевич тут же показала гостям майстер-клас на ткацькому верстаті.

— Я могла б вести у школі гурток ткацтва, — каже Марія Василівна. — Адже це ремесло відійде у вічність, а з огляду на перспективи розвитку туризму на Нобельському озері ткані вироби могли б бути для гостей хорошим автентичним сувеніром, а для наших людей — заробітком.

Рівненська область.

Фото авторів.