Є деякі інтернет-видання, які претендують на статус найсміливішого і найправдивішого у країні електронного засобу масової інформації. Такий собі пророк у своєму Отєчестві. Вони доводять це чи не щодня, оприлюднюючи факти, гідні Книги рекордів Гіннесса. 

Візьміть хоча б недавню спробу одного з таких інтернет-видань знайти сенсацію у банальному вступі бакалаврів до магістратури. «Привид Полтергейст чи новий корупційний скандал у Шевченка?» — такий заголовок (погодьтеся, свіженький і неординарний, у дусі незалежного видання) одразу наводить на думку, що йдеться про скандал у якогось Шевченка (чи, бува не футболіста?). Читаємо текст і розуміємо: не про нього, хвалити Богові, наш кумир подався у політику, а не в науку.

Отже, про який корупційний скандал розповідає- ться і в чому угледіли привида? Виявляється, в одному з флагманів національної юридичної школи (юрфак Київського національного університету імені Т. Шевченка) чимало студентів-відмінників склали іспит на трійку і навіть двійку, а більшість трієчників, навпаки, — на чотири і п’ять (за старою шкалою оцінювання).

Почали бити на сполох, звичайно, відмінники, що провалили тестування: мовляв, занадто складні запитання, підмінили роботи, було аж десять варіантів відповідей — ось і розгубилися тощо.

А чому не розгубилися трієчники, поцікавтеся. Чому оволоділи емоціями і справилися з архіскладним тестом десятки іногородніх претендентів на місце в магістратурі? Шукайте відповіді на тому ж сайті. Відповіді однокурсників, які навчалися чотири роки і знають, хто на що здатний. Хто готувався до іспиту, «наймаючи репетиторів чи просячи допомоги у викладачів — їм ніхто не відмовляв, не зачиняв дверей бібліотек і кафедр, ніхто не примушував насильно голодувати і піаритись на камеру перед Українським домом» (Cometa). «Завдання були адекватними, просто слід було готуватися серйозніше, а не сподіватися на загальну ерудицію і поверхові знання предмета...», впевнена Yuulіnka...

Інтернет-видання стурбувало, зокрема, те, що «після моніторингу прізвищ трієчників, які отримали вищий бал при вступі в магістратуру, з’ясувалося, що прізвища й по батькові деяких з них збігаються з прізвищами прокурорів, суддів або працівників адміністрації Президента». Натяк зрозумілий?

Полтергейст у тому, що втручання ледь не Божої руки стали причиною дивних результатів тестування. А корумпованість випирає, як шило з мішка, бо деякі прізвища збігаються з іменами небожителів. Дуже переконливо, скажу вам. Особливо з огляду на те, що у першому випуску видання список із крамольними П. І. Б. складався із трьох осіб, а в наступному вже із двох. Черговий Полтергейст, але вже в інтернет-виданні? А третє прізвище високопосадовця прибрали після певних корупційних діянь чи після телефонного дзвіночка столичного чиновника?

Якщо перейматися щиро результатами тестування на юридичному факультеті, то слід насамперед розібратися, чи заслужені п’ятірки отримували відмінники протягом навчання в університеті. І не тільки в столичному. І чи не занижені оцінки були у трієчників.

Декан юрфаку Іван Гриценко запевнив, що це детально вивчать і зроблять відповідні висновки. І додав, що практично всі вступники навчатимуться на контрактній основі, отже, у чому корумпованість — не розуміє.

Кожен начебто провалений студент, додам, міг звернутися не лише до апеляційної комісії ВНЗ, а й до правоохоронців, які з’ясували б вельми принципову річ: були заміни тестових робіт чи це кимось вигадані нісенітниці, які взяли на щит окремі незалежні мас-медіа.

Тоді слід запитати, кому це вигідно. Або шукати жінку (шерше ля фам), через яку починалися колись війни. Не можу промовчати, що експерт, який прокоментував ситуацію в інтернет-виданні— схоже, батько відмінника, що завалив тестування.

А жінкою, яку ми хочемо знайти, цілком може бути авторка претензійно викладеного матеріалу: торік її відрахували з факультету соціології КНУ імені Т. Шевченка «у зв’язку з невиконанням навчального плану та академічною заборгованістю»...

Мал. Олексія  КУСТОВСЬКОГО.