Порятунку ссавців завадили бюрократичні «заморочки»
 
Пастка
На очах у численних відпочивальників і місцевих жителів у затоці Чорного моря біля Скадовська загинула від голоду ціла зграя дельфінів. Четверо тварин заплили сюди ще у квітні нинішнього року, коли подув східний вітер і рівень води у мілкій затоці піднявся майже на метр. Однак потім напрямок вітру змінився, вода різко впала, і дельфіни опинилися в «ямі» біля станції човнів.
Спочатку вони перебивалися дрібними рибками, зграйки яких заходили туди час від часу, однак для нормального харчування цього було недостатньо, і дельфіни почали вмирати — спершу один, потім другий. Скадовські рибалки пропонували виловити останніх двох «прибульців» неводом і випустити їх у відкрите море, однак звернення до рибінспекції та в інші природоохоронні відомства результату не дали — як виявилося, для вилову дельфінів навіть заради їхнього невідкладного порятунку потрібно було отримати окремий дозвіл аж у Міністерстві екології України.
Терпіння луснуло
Поки чиновники розбиралися, хто має звернутися за цим дозволом, помер третій дельфін. Начальник управління ветеринарної медицини Скадовського району Херсонщини Павло Запорожець з цього приводу заявив: «Тушку останнього загиблого дельфіна ми відправили на обстеження у ветеринарну лабораторію Херсона. Я особисто вважаю, що залишити дельфінів без допомоги і не запобігти їх смерті з боку співробітників природоохоронних служб було проявом злочинної бездіяльності. Зараз ми збираємо матеріали про те, що трапилося, які передамо в прокуратуру».
У відпочивальників, що спостерігали з берега болісну агонію дружелюбних морських ссавців, терпіння після цього остаточно вичерпалось. Плюнувши на бюрократичні «заморочки», вони зібрали команду добровольців, котра виловила четвертого дельфіна. Той був настільки знесилений, що навіть не намагався тікати від людей. На звичайних покривалах, змочених водою, його перенесли з ями, що стала для зграї смертельною пасткою, на глибину, і там відпустили.
Щодо одного з дельфінів, то результати його розтину підтвердили: він помер саме від виснаження. Директор Херсонської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини Валерій Чабанов каже: «Шлунок дельфіна виявився абсолютно порожнім, шар підшкірного жиру був практично відсутній. Звичайно, наші фахівці ще проведуть хіміко-токсикологічний і бактеріологічний аналіз, однак уже можна стверджувати: тварина загинула від голоду. Ці дані ми відобразимо в акті для управління ветеринарної медицини Скадовського району».
Морські тварини — джерело доходу
Додамо: у курортному Скадовську це вже не перший скандал, пов’язаний зі ставленням людини до дельфінів. Торік приватна фірма без узгодження з Головним управлінням ветеринарної медицини області затіяла будівництво дельфінарію безпосередньо в санітарно-захисній зоні скотомогильника для тварин, що загинули від сибірки. Трьох дельфінів, привезених для виступів на потіху публіці, майже півроку утримували в закритому пластиковому куполі, де вони харчувалися мороженою рибою, і навіть сонячного світла не бачили. При цьому і прокуратура, і санітарно-епідеміологічна служба «не помітили» жодних порушень і щодо будівництва об’єкта, і щодо умов утримування морських тварин у неволі. Тому дельфінарій благополучно відкрили та експлуатують.
Газета «Голос України» виступила з публікацією на цю тему, і направила запит керівництву СЕС Херсонщини. Отримано заспокійливу відповідь головного лікаря санепідемстанції Василя Стряпачука від 27 червня 2012 року за № 02-1/30-1049: «За даними багаторічного моніторингу, територію навколо скотомогильника, що розташований поблизу дельфінарію, можна вважати благополучною, а епідемічну ситуацію контрольованою та стабільною. При цьому слід зазначити, що контроль стану утримання й експлуатації скотомогильника входить до компетенції ветеринарної медицини». Тобто дозвіл про відведення земельної ділянки під дельфінарій у межах 500-метрової захисної зони навколо скотомогильника видають одні служби. А обов’язки щодо контролю за його станом покладають на інші, згоди яких на будівництво навіть не запитували!
Херсонська область.