У селі Комишуватка Приморського району утилізовано майже дві сотні свиней. Тут виявили вірус африканської чуми свиней.
В одному із домогосподарств від хвороби загинули свині. О 14 годині 31 липня із патологічних матеріалів тварин було виявлено ДНК цього вірусу. Проби вивчали фахівці Державного НДІ лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у Києві. Відразу оголосили карантинні заходи, хоча широкому загалу про лихо стало відомо майже за добу.
Всі в’їзди і виїзди з Комишуватки було заблоковано, і після коротких зборів мешканців почалося подвірне вилучення свиней для утилізації. Їх зважували, потім присипляли за допомогою ін’єкції і спалили. Обласна влада оголосила про компенсації селянам збитків — за кожен кілограм живої ваги дадуть по 18 гривень. Поросят оцінять дорожче.
Як повідомив заступник голови Приморської РДА Володимир Делідіозов, всіх свиней у селі Комишуватка утилізовано о 23-й годині 1 серпня.  Крім того, хліви повністю очистили та продезінфікували від залишків гною та кормів. Обробили й 48 сільських подвір’їв. Однак в десятикілометрову карантинну зону увійшли ще п’ять населених пунктів і три господарства. Тут планується забій всього свинопоголів’я з подальшою термообробкою отриманої продукції. 
За словами заступника голови ОДА Олександра Дудки, «карантин буде знято не раніше ніж за 40 днів після знищення всіх свиней в епізоотичному осередку, забою свиней у першій загрозливій зоні та проведення низки інших необхідних заходів». Поки що ні в’їхати, ні виїхати з Комишуватки не можна.
Причини лиха з’ясовують. Версія про те, що вірус привезли відпочивальники з Росії у відходах продуктів харчування тваринного походження, які без термообробки були згодовані загиблим свиням, не знайшла підтримки у фахівців. Швидше за все, причиною стали корми, походження яких ще мають з’ясувати.
Запоріжжя.