Дві кам’яні брили впали на прибудову храму Святого Онуфрія в селі Рукомиш Бучацького району. Зруйновано частину стін, покрівлі, завалено вхід до церкви — історичної пам’ятки 1768 року.

Кам’яна лавина зупинилася за кілька міліметрів від скульптури Святого Онуфрія 1750 року роботи відомого митця Іоанна Георга Пінзеля, що зберігалася у церкві. За словами настоятеля храму отця Михайла Суканця, вона дивом не постраждала. «Ще одна кам’яна брила вагою до 30 тонн нависла над самим храмом і могла повністю його зруйнувати, — каже священик. — Ми тросом зачепили її за верхівку і за допомогою автомобіля потягнули у протилежний від храму бік». 

Брили зірвалися з розташованого поруч скельного монастиря ХІІІ століття. Отець Михайло переконаний: лихо спричинило будівництво об’їзної дороги навколо Бучача. Кілька років тому шляховики вдавалися до вибухів, — тоді у стінах храму з’явилися тріщини, а у скельному монастирі щоранку можна було назбирати відро дрібних камінців. Він попереджав владу про небезпеку. Однак відреагували лише зараз: на місце НП виїхала районна комісія з питань техногенної безпеки управління МНС в області. Територію церкви обгородили, організували цілодобове чергування.

Щоб відновити храм, який належить УАПЦ, потрібні чималі кошти. Невеликій громаді це не під силу. Можливо, знайдуться благодійники. Кошти можна перераховувати на такий рахунок: 

код ОКПО 22603880, Бучацьке відділення банку «Хрещатик», МФО 300670, рахунок 26000001104211.

Тернопільська область.

На знімку: отець Михайло біля скульптури Святого Онуфрія незадовго до трагедії.

Фото автора.