Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська вже використовувала у своїй роботі рішення Європейського суду із прав людини про визнання порушень прав колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Про це вона заявила на вчорашній прес-конференції. «Маю зазначити, що у своїй діяльності рішення у справі Ю. Луценка, навіть незважаючи на те, що воно не набуло статусу остаточного, уже використовувала під час підготовки подання до Вищої кваліфікаційної комісії суддів про притягнення до дисциплінарної відповідальності одного із представників Феміди, який практично повторив ті самі обставини відносно іншої людини», — сказала В. Лутковська. Водночас омбудсмен відзначила, що виконання рішення ЄСПЛ є компетенцією уряду, і стратегію виконання цього рішення буде розроблено після набуття ним остаточного статусу. Також вона повідомила, що сьогодні два її представники будуть присутні на судовому засіданні у справі Ю. Луценка.
Крім того, Уповноважений Верховної Ради з прав людини заявила про відсутність звернень від екс-прем’єра Юлії Тимошенко про порушення її прав.
«У мене немає жодної скарги про утримання Юлії Тимошенко, тому й немає підстав починати провадження про порушення права особи на отримання медичної допомоги, — підкреслила вона. — Вриватися до палати й намагатися захистити права екс-прем’єра я, чесно кажучи, підстав не маю».
В. Лутковська сказала, що зустрінеться з Ю. Тимошенко, тільки-но лікарі знімуть обмеження на кількість зустрічей з екс-прем’єром. Також омбудсмен не виключає, що вона особисто чи її представники братимуть участь у судових засіданнях у кримінальній справі проти лідера «БЮТ-«Батьківщина» по ЄЕСУ.