Для того щоб привнести в політику мораль, відповідальність за долю нашої країни, потрібно перезавантажитись. Про це під час прес-конференції заявив лідер партії «Українська платформа «Собор», народний депутат Павло Жебрівський («НУ—НС»). «Тому ми звернулися до інтелектуалів, моральних авторитетів, людей, які не були в політиці, з проханням самим створити виборчий список і власне запропонувати суспільству альтернативу», — зазначив він.
За словами екс-міністра закордонних справ, представника «УП «Собор» Володимира Огризка, до виборчого списку ввійдуть відомі особистості, чиїм найбільшим капіталом є добре ім’я та авторитет серед людей. Це, зокрема, письменники Віталій і Дмитро Капранови, Ірена Карпа, поет Рауль Чілачава, кобзар Тарас Компаніченко, політолог Олександр Палій, котрі теж взяли участь у прес-конференції, та багато інших відомих громадських діячів.
Вони презентували Маніфест оновлення країни, під яким підписалися 63 особи. В ньому оголошується мобілізація всіх, кому не байдужа доля власних дітей та майбутнє країни.
Учасники наголосили, що має з’явитися група «моральних людей, котрі стануть ін’єкцією совісті для нашої влади». «Дуже важливо, щоб українець знав свою культурну спадщину, навіть у віддалених регіонах», — підкреслив Т. Компаніченко.
Сьогодні, на думку О. Палія, політики розуміють, що їм не вистачає власного авторитету, тому, приміром, в «УДАРі» з’явилася Марія Матіос, а в регіоналів — Таїсія Повалій. Нині, за його словами, ведуться перемовини з дуже відомими людьми, які підуть від «Собору» по мажоритарці.
Партія претендує насамперед на голоси виборців, які ще не визначилися із своїми політичними уподобаннями. Однак брати Капранови запевнили, що не розколюватимуть опозицію, і якщо в жовтні матиме малий рейтинг, то їхня політична сила зніметься з перегонів.
Уже завтра партія «Українська платформа «Собор» на своєму з’їзді оприлюднить список кандидатів.
«У нас немає боротьби за п’ятірку в списку, в нас немає мети стати депутатами будь-якою ціною. У нас є мета спробувати дати новий зразок політичним звичаям, відновити зворотній зв’язок між владою і суспільством», — зазначив Д. Капранов.
Володимир ОГРИЗКО:
«Без альтернативи немає альтернативи, оскільки між одним злом і другим злом знову буде обрано одне зло. Наша мета — створити нову якість у політиці, якої сьогодні нема».
Фото Андрія СКАКОДУБА (УНІАН).