Суд визнав незаконним і скасував скандальне рішення Закарпатської обласної ради, згідно з яким на гірських річках було заплановано спорудити 360 малих гідроелектростанцій. Про це повідомляє інтернет-видання «Закарпаття-Онлайн».
Нагадаємо, що «Голос України» неодноразово досліджував цю тему. Зокрема, в публікації «На карпатські річки накинули оком ділки» за 15 березня 2012 року йшлося про загрози та ризики, що їх могло спричинити таке будівництво. Адже це фактично означало, що в більш як півтисячі місць карпатські річки на кілометри будуть загнані в труби і втрачені для туризму та природи загалом. Найперше постраждали б місцеві фауна та флора. За ними збитків зазнала б туристична галузь, без якої важко уявити Карпатський регіон. А це, у свою чергу, спричинило б економічний занепад краю. Не кажучи вже про те, що такі загати на річках могли б не витримати паводків, які такі часті тут, і тоді узагалі б не уникнути лиха. Долучилися до протестів проти такого рішення влади і громадські екологічні організації та мешканці гірських районів. Так, 14 березня, у Всесвітній день боротьби проти загат на річках, у багатьох містах України відбулися акції протесту. Завдяки такому резонансові справу вдалося виграти. На думку позивачів-екологів, рішення Закарпатської обласної ради було прийнято з грубими порушеннями законодавства України, а саме: про місцеве самоврядування, доступ до публічної інформації, про місцеві державні адміністрації, про основи містобудування. Тому воно повинно бути скасоване.
Знаково, що Міністерство регіонального розвитку та будівництва, у свою чергу, також підтримало позов громадських діячів, наголосивши на неприпустимості прийняття подібних рішень Закарпатською облрадою, повідомляє прес-служба НЕЦУ.
На жаль, Закарпаття, це не єдиний регіон, де планували будувати ГЕС. Такі наміри виношували Львівська, Івано-Франківська та Чернівецька області. Хотілося б, щоб і тут, зрештою, переміг здоровий глузд.