По 10 тисяч гривень отримають родини загиблих у Польщі тернопільських заробітчан. Допомогу на лікування виділять також 21-річній Марії М. — єдиній, хто вижив після страшного зіткнення мікроавтобуса з потягом. Із резервного фонду обласного бюджету буде також оплачено переїзд родичів до Польщі, які мають упізнати тіла загиблих. Як повідомив учора «Голосу України» начальник управління зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності облдержадміністрації Василь Кравець, автобус має вирушити сьогодні. Родичів супроводжуватимуть психологи й лікарі. При Тернопільській облдержадміністрації створено спеціальну робочу групу, яка займається питаннями допомоги сім’ям загиблих.
Велике горе прийшло у родини заробітчан із Бережанського і Підволочиського районів та обласного центру — осиротіли діти. У водія мікроавтобуса Володимира з села Мечищева Бережанського району — тримісячна донечка, трирічний син у Юлії К. з Шибалина цього ж району, якого вона виховувала сама. Трьох дітей залишила найстарша із заробітчан 44-річна Олександра М. На операцію чоловікові жінка поїхала заробити разом з найстаршим сином. Мама загинула в нього на очах. Оскільки мікроавтобус був переповнений (розрахований на 6 осіб, а їхало десять), розпорядниця заробітчан взяла хлопця у свою машину, що їхала слідом. Це й урятувало його. Марія М. подалася на заробітки вперше разом з чоловіком, дворічну дитину залишили у батьків. Чоловік загинув, жінка — з тяжкими травмами у лікарні.
На заморожуванні овочів і ягід, а саме на такому підприємстві працювали тернопільці, заробити можна було від 500 до 700 доларів на місяць. Не такі вже й великі гроші, але й вони є порятунком для багатьох сімей, які потерпають від безробіття. Як пише «Газета виборча», у Польщі нелегально працюють 250—300 тисяч українців. Чоловіки здебільшого на будівництвах, жінки — нянями, прибиральницями. Особливо багато заробітчан приїжджає на сезонні роботи. Поляки за низьку плату працювати не хочуть, українці — погоджуються.
Тернопільська область.