Учора за ініціативи заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка відбувся круглий стіл на тему: «Діяльність засобів масової інформації під час виборчої кампанії». У заході взяли участь народні депутати, представники Центральної виборчої комісії, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Державного комітету телебачення і радіомовлення, громадських організацій та засобів масової інформації.
Під час виступу М. Томенко заявив: «Якщо Центральна виборча комісія та Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не створять експертну чи громадську раду з авторитетних представників мас-медіа, тоді не залишається нічого, як створити таку інституцію при Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації. Метою її буде постійний моніторинг стану виконання законодавства в галузі забезпечення свободи діяльності журналістів під час парламентської виборчої кампанії в Україні».
Водночас народний обранець поінформував, що ініціюватиме проведення парламентських слухань з цієї теми.
«У разі, якщо більшість не підтримає цю ініціативу, то такі слухання будуть проведені на базі парламентського профільного комітету у вересні—жовтні цього року для того, щоб відслідковувати можливі порушення з боку  владних структур по відношенню до діяльності ЗМІ», — зазначив заступник Голови Верховної Ради. На його думку, нині існує дуже багато проблем в інформаційній сфері нашої країни. Однією з них є відсутність принципу об’єктивності або двох точок зору у висвітленні політичної теми. Посилаючись на дослідження Академії української преси щодо балансу представлення на телеканалах інформації про різні політичні сили, М. Томенко зауважив, що тут спостерігається катастрофічний дисбаланс між владою та опозицією. «Так, на «Першому національному» у понад 90% новин представлена влада і годі сподіватися на те, що ситуація тут може змінитися, — сказав він. — Тож найважливішим завданням залишається не допустити, щоб поодинокі випадки перешкоджання діяльності журналістів стали нормою під час виборчої кампанії.
Прес-служба заступника Голови Верховної Ради України.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Юрій Стець, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, народний депутат України Андрій Шевченко.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.