Днями також відбувся з’їзд «Нашої України», яка в закритому для преси режимі об’єдналася з УНП і КУН. Список політичної сили очолив екс-президент Віктор Ющенко. Другий номер — Юрій Костенко, третій — Олексій Івченко, четверта — Ірина Ванникова і п’ятий — Сергій Бондарчук. На вимогу делегатів з’їзд також виключив зі списку Віру Ульянченко.
На брифінгу під час позавчорашнього з’їзду Віктор Ющенко запевнив, що національно-патріотична сила, яку він очолює, стане альтернативою і провладній, і опозиційній командам.
«Партія влади піднімає протиріччя, соборності в цьому мало. А політика партії «Батьківщина» будується на маніпуляції усім українським. Я переконаний, що ці дві сили працюють на одне і те ж: через війну ПР мобілізує силові ресурси для вирішення політичної ситуації, а так звана опозиція лише через війну може прийти до влади», — уточнив Ющенко.
Він також додав, що напередодні Дня незалежності національно-патріотичні сили планують ініціювати загальнонаціональний форум щодо захисту української мови.
На з’їзді «НУ» також затвердили список по мажоритарних округах.
Кличко пообіцяв удар по корупції і бідності
У першу п’ятірку списку партії «Удар» на парламентських виборах увійшли Віталій Кличко, Марія Матіос, Валентин Наливайченко, Оксана Продан, Віталій Ковальчук. Таке рішення було прийнято на вчорашньому з’їзді партії.
Лідер «Удару» Віталій Кличко представив передвиборчу програму, з якою його політична сила братиме участь у парламентських перегонах.
«Для зруйнування стіни, яка зупиняє розвиток країни, необхідно зламати корупційну систему, встановити контроль громадян над державою, надати владу місцевим громадам, децентралізувати бюджет й провести низку інших важливих реформ», — підкреслив він. За його словами, для знищення підвалин корупції, треба встановити чіткі й прозорі закони, щоб унеможливити вільне тлумачення права, а також звільнити економіку від податкових та адміністративних пут.
В. Кличко наголосив, що одним із ключових напрямів програми партії є удар по бідності українців і безвідповідальності влади. Зокрема, громадяни отримають право на законодавчу ініціативу, а також зможуть скасовувати через референдум рішення влади.
Лідер «Удару» вважає, що наслідком проведення запропоновних реформ стане наближення України до європейських стандартів життя.
«Свобода» розраховує провести до Верховної Ради 37 осіб за партійним списком
Учора на ХХІV передвиборному з’їзді всеукраїнського об’єднання «Свобода» затвердили виборчу програму, а також представили кандидатів у народні депутати.
За партійним списком, який очолив Олег Тягнибок, націоналісти планують провести до парламенту 37 осіб. Другим номером став народний артист України Богдан Бенюк. Третій — заступник голови партії Андрій Мохник, четвертий — Ігор Мірошниченко, п’ятий — Олександр Шевченко, шостий — Анатолій Вітів, сьомий — Олег Панькевич, восьмий — Ігор Швайка, дев’ятий — Павло Кириленко, десятий — Ігор Янків.
О. Тягнибок нагадав, що якщо за партійними списками «Свобода» і об’єднана опозиція «Батьківщина» йдуть двома колонами, то мажоритарні кандидати були узгоджені. Так, виходячи з домовленостей з опозицією, «Свобода» отримала 35 із 225 мажоритарних округів.