Незважаючи на скорочення кількості перевірок бізнесу, податкові міліціонери Вінниччини неабияк посприяли зростанню надходжень до бюджету. Про це — розмова з першим заступником голови, начальником управління податкової міліції Вінницької області Андрієм Тарановим (на знімку).

Кількість перевірок скоротили утричі

— Податкова міліція Вінниччини повністю відійшла від «відпрацювання» малого та середнього бізнесу, — каже   А. Таранов. — Загалом упродовж останнього року в три рази скоротили кількість ініційованих перевірок. Однак економічний ефект — не зменшився. Це підтверджують підсумки роботи у першому півріччі.

— На яких основних напрямках зосереджена робота очолюваної вами служби?

— Такими напрямками є захист бюджету від розкрадань, боротьба з незаконним відшкодуванням ПДВ, з конвертаційними центрами, з виведенням коштів в офшори, контроль на ринку підакцизної продукції. Деякі з них є новими для Вінницької області. Приміром, викриття злочинів, пов’язаних з використанням новітніх технологій.

Виконання усіх завдань, доведених керівництвом податкової служби України і безпосередньо начальником податкової міліції Андрієм Головачем, вимагає нових підходів і знань. Система грошових розрахунків через мережу Інтернет та електронні гаманці, складність контролю за їх переміщенням, дає можливість ділкам отримувати у віртуальному просторі цілком реальні неконтрольовані прибутки.

Так, нашими податківцями спільно з працівниками УМВС області викрито групу осіб, які, відкривши на втрачений паспорт фіктивне підприємство, незаконно отримували кошти через систему Інтернет-банкінгу. Їм вдалося здійснити несанкціонований вхід в систему, обдурити посадовців іншого підприємства. Таким чином, зловмисники незаконно перерахували на рахунок фіктивної фірми більше 400 тисяч гривень. Того ж дня зняли готівку. Для цього скористалися фальшивим паспортом. Відносно організатора оборудки порушено низку кримінальних справ, які вже направлено до суду з обвинувальним висновком. Загальний обсяг незаконно отриманих коштів становить 1,5 млн. гривень, з яких на розрахункових рахунках підприємства заблоковано 1,1 млн.

Майже 170 тисяч гривень виведених у «тінь» податків уже повернуло бюджету підприємство, що займається наданням телекомунікаційних послуг. Щоб мінімізувати податки від доходів, що надійшли на рахунки підприємства через термінали самообслуговування, посадовці «списали» частину їх як оплату за обслуговування ліній харківською фірмою. Насправді робили це власними силами.

Непросто примусити чиновника витягти руки з бюджетної кишені

— Захищати бюджет потрібно не лише від бізнес-махінаторів. Хоч як прикро, окремі чиновники не гребують бюджетними коштами...

— На превеликий жаль, система махінацій з державними коштами напрацьовувалася роками. Тому змусити нечистих на руку чиновників витягти руки з бюджетної кишені дуже непросто. Основними і найприбутковішими статтями кримінальних доходів є субвенції з державного бюджету та тендерні процедури. З початку року ми викрили дев’ять злочинів у цих напрямках. Три справи уже передано до суду. Наприклад, посадовці одного зі спиртових заводів закупили партію меляси, а також замовили послуги з перевезення спирту, але без проведення необхідних у таких випадках тендерних процедур. Більше того, вартість придбаного товару виявилася завищеною. Якщо тонна меляси на час проведення операції коштувала 900 гривень, то закуповували її за 1200. Незаконна «накрутка» на перевезенні спирту була ще більшою — по 8 гривень за кожен декалітр замість середніх 2,4—3,2. Таким чином, спритники незаконно привласнили більше чотирьох мільйонів гривень бюджетних коштів. Порушено кримінальні справи за фактами зловживання службовим становищем та привласнення державних грошей.

Не менше роботи і з незаконним відшкодуванням з бюджету податку на додану вартість. В нинішньому році працівниками податкової міліції області викрито чотири злочини за фактами спроби на бюджетне відшкодування ПДВ. У цій справі робимо ставку на запобіганняння розкраданню грошей. Так, за перше півріччя цього року вдалося не допустити витоку з бюджету майже 5,6 мільйона гривень за 32 фактами необґрунтованих заяв на відшкодування цього виду податку. Крім того, порушено три кримінальні справи за фактами виведення валюти за кордон в офшорні компанії та країни з пільговим оподаткуванням.

— Податкова перетворюється з фіскального органу на сервісну службу. Тим не менш, звинувачення у тиску на бізнес продовжують лунати на адресу податкової міліції.

— Ми звернули увагу на таку обставину: коли сума відібраних у зловмисників і повернутих до бюджету коштів сягає мільйонів, а то й десятків мільйонів гривень, починають лунати гучні заяви про знищення бізнесу, податковий тиск на підприємця, який платить податки і дає робочі місця і т. д. Подібна ситуація має місце на одному з підприємств спиртової галузі області. Його керівники, ігноруючи судові розгляди за своїми ж скаргами, а пізніше, програвши суд, повністю зупинили виробництво і вивели людей на мітинг проти дій податкової міліції. Тим часом, кожна нова експертиза та дослідження в ході розслідування підтверджують правильність висновків та законність дій податкової служби.

Звісно, однозначних ситуацій не буває. Суб’єкт господарювання може мати підстави сумніватися у законності чи обґрунтованості дій співробітників податкової служби. Це — цілком нормально. В таких випадках слід розвіювати сумніви цивілізованим шляхом — у суді.

— Хочу особливо наголосити, що ми не працюємо з сумлінними платниками податків, ми працюємо лише з тими, хто «забуває» їх сплачувати. Як наголошує глава держави, наше завдання — робити так, щоб кожен злочинець, який грабує державу, знав: ці кошти треба буде повертати з великими штрафними санкціями. Ця теза лежить в основі роботи служби, і тут наша позиція залишається принциповою: за вчинений економічний злочин неодмінно має настати покарання. Навіть не тюремним ув’язненням, а повним відшкодуванням збитків.

Розмову записала Ольга ШИШКІВСЬКА, прес-офіцер податкової міліції ДПС у Вінницькій області.