З понеділка Центральна виборча комісія розпочала прийом документів (який триватиме до 13 серпня включно) для реєстрації кандидатами у народні депутати в загальнодержавному виборчому окрузі та в одномандатних виборчих округах.
Заступник Голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера провів робочу зустріч з дипломатами посольств США, Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії, а також представниками міжнародних неурядових організацій Національного демократичного інституту міжнародних відносин (НДІ) та Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO). Вони, як передає відділ взаємодії із ЗМІ секретаріату комісії, обговорили підготовку ЦВК до парламентських виборів і майбутньої міжнародної спостережної місії міжнародних організацій на виборах народних депутатів України, запланованих на 28 жовтня 2012 року.
Заступник голови комісії А. Магера наголосив, що ЦВК у цілому і він особисто завжди готові до співпраці в межах наданих повноважень з усіма міжнародними організаціями, які опікуються спостереженням за виборчим процесом у світі і, зокрема, в Україні.
Голова Місії ENEMO в Україні П. Новотний повідомив, що чотири члени керівної групи вже прибули в Україну з метою закладення фундаменту для подальшої роботи всієї місії. Крім того, 39 довготермінових спостерігачів планують розпочати працювати з першої декади серпня, а також ENEMO сподівається залучити близько 400 короткотермінових спостерігачів ближче до дня голосування.
— Це будуть фахівці, які мають великий досвід спостереження, із 17 країн Європи і Центральної Азії, — констатував пан Новоротний. — І всі вони прагнуть тісної співпраці з Центральною виборчою комісією, що стане запорукою чесних виборів.
Дипломат Посольства США в Україні Бред Паркер зі свого боку пообіцяв повне сприяння представникам згаданої місії, зауваживши, що до неї планується залучити крім уряду США уряди Великої Британії, Німеччини, Данії та кількох європейських країн.
Заступник директора НДІ в Україні Марко Івкович запевнив, що Національний демократичний інститут, як тільки отримає відповідну акредитацію, працюватиме в Україні без упереджень, відкрито і прозоро.
На завершення зустрічі А. Магера дав високу оцінку тривалого співробітництва НДІ та ENEMO з Центральною виборчою комісією, подякував за постійну увагу та всебічну допомогу щодо організації виборів в Україні.