Перша п’ятірка списку Партії регіонів на парламентських виборах — Прем’єр-міністр Микола Азаров, співачка Таїсія Повалій, віце-прем’єр-міністр соцполітики Сергій Тігіпко, секретар РНБО Андрій Клюєв, лідер фракції ПР у парламенті Олександр Єфремов. Таке рішення було прийнято на XІV з’їзді партії. Інтригою залишалося так зване «зіркове» місце у першій п’ятірці — для нового обличчя партії. Перед з’їздом називалися різні прізвища, але більшість прогнозів зводилися до того, що це буде жінка.

Почесний голова партії, Президент України Віктор Янукович у своєму виступі наголосив, що парламентські вибори — це спільний іспит і для політиків, і для всіх громадян, на яких маємо продемонструвати відданість принципам демократії та високу політичну культуру, забезпечити прозорий та відкритий виборчий процес. «Ми не допустимо більше політичних війн і протистояння», — запевнив В. Янукович. Головною місією ПР та всіх демократичних прогресивних сил Президент назвав стабільність у державі. Він запевнив, що наступні парламентські вибори пройдуть чесно і прозоро.

Голова Партії регіонів, Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що біло-сині зобов’язані перемогти на виборах, бо глибинні перетворення країни «під ключ» повинні бути продовжені. А на парламентських виборах регіоналам доведеться довести виборцям правоту своїх підходів до розвитку країни за останні роки. Серед передвиборчих обіцянок Партії регіонів — зростання соціальних стандартів, скасування депутатської недоторканності, подальше реформування судової влади та правоохоронної системи, виведення економіки з тіні, боротьба з корупцією. За словами М. Азарова, майбутні кандидати в депутати відбиралися за результатами соцопитувань, враховуючи їхні професійні та політичні якості, ставлення виборців і рядових партійців, і пройшли широке обговорення в регіональних партосередках.

Народна артистка України Таїсія Повалій, отримавши другий номер у списку регіоналів, висловила сподівання, що політика в нашій країні стане моральною. І так переконувала, що на конкретні справи спроможна лише Партія регіонів, що аж підстрибнула просто на сцені.

З’їзд також затвердив передвиборну програму Партії регіонів «Від стабільності — до добробуту», список кандидатів у народні депутати в єдиному багатомандатному виборчому окрузі та в одномандатних округах. Однак імена всіх кандидатів оприлюднено не було. Зі слів делегатів з’їзду, серед висуванців багато нинішніх парламентаріїв, є також і нові обличчя. З’їзд було вирішено провести у два етапи. Однак після його завершення   журналістам стала відома перша сотня виборчого списку ПР. У першій двадцятці — перший заступник глави АП Ірина Акімова, віце-прем’єр Борис Колесніков, міністри Юрій Бойко, Дмитро Табачник, Олександр Лавринович, Анатолій Близнюк, народні депутати Леонід Кожара, Володимир Рибак, Володимир Олійник, Ян Табачник, Володимир Макеєнко, Ельбрус Тедеєв. Несподіванкою стала поява у списку регіоналів представників Народної партії — зокрема, лідера фракції Народної партії у Верховній Раді Ігоря Шарова (№ 16), заступника голови фракції Олега Зарубінського (№ 38), депутата Катерини Ващук (№ 46). Син Президента Віктор Янукович — на 22-му місці.

Цитата

Віктор ЯНУКОВИЧ, Президент України:

— Це має бути взірцева кампанія з дотриманням усіх демократичних стандартів і наших міжнародних зобов’язань. Ми повинні привести в Раду людей, які захищатимуть права своїх виборців, які вміють обстоювати свою думку та йти на компроміс з опонентами, але не зі своєю совістю.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.