Народна партія братиме участь у парламентських виборах, зосередившись на роботі в мажоритарних округах. Про це заявив на ХІІ з’їзді Народної партії очільник цієї політичної сили, Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Ми дійшли висновку, що нам потрібно висувати своїх кандидатів у мажоритарних округах, бо 5% бар’єр є складним для партії», — сказав він. Народники висунули 69 кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах. В. Литвин балотуватиметься у Житомирській області. Партійний список вирішено не затверджувати.

Виступаючи на з’їзді, Володимир Литвин зазначив, що нинішня виборча кампанія матиме особливу гостроту і жорсткість, бо парламентські вибори стануть «приміркою» до наступних президентських виборів, а для народників — серйозним іспитом. За словами політика, наступні вибори повинні дати відповідь на сакраментальні питання — якими будуть політична й економічна системи України та місце нашої держави у світі. В. Литвин заявив, що Народна партія потребує реорганізації і оновлення. Партійцям будуть запропоновані узагальнені підходи і бачення розвитку партії. «Ми партія діалогу, і нам важливо і надалі витримати нашу лінію, яка базується на тому, що в розсвареному суспільстві щастя не збудуєш і нормального життя не буде», — сказав лідер народників. 

На нинішніх парламентських виборах декільком народним депутатам від Народної партії, зокрема, Ігорю Шарову, Олегу Зарубінському, Катерині Ващук, запропонували місця в списку Партії регіонів. В. Литвин сказав, що ставиться спокійно й стримано до того, що Народну партію використовують як «донора» інші політичні сили, бо це є свідченням того, що серйозні працюючі люди запитані. Частина нинішніх народних депутатів-народників підуть на наступні парламентські вибори як самовисуванці в одномандатних округах. Так, на Житомирщині балотуватиметься Микола Рудченко, на Запоріжжі — Валерій Баранов, Кіровоградщині — Юрій Литвин, Одещині — Сергій Гриневецький, Рівненщині — Микола Шершун, Хмельниччині — Василь Шпак. Імена інших висуванців у мажоритарних округах не відомі широкому загалу. У Києві народники взагалі не висуватимуть своїх кандидатів. В. Литвин висловив переконання, що Народна партія діятиме і після виборів, і ця політична сила буде й надалі запитана. Троє депутатів, котрі увійшли до виборчого списку Партії регіонів, за словами В. Литвина, написали заяви про призупинення членства у НПУ, однак продовжуватимуть працювати у складі фракції народників у парламенті.

Коментуючи мовний закон, Голова Верховної Ради наголосив, що прагне ввести цю ситуацію у законне річище і мінімізувати можливі негативні наслідки. На його погляд, якби депутати підтримали запропоновані ним уточнення до закону, проблему було б знято. Однак його пропозиції було відхилено.

Глава парламенту повідомив, що направив відповідне звернення Президенту України, де виклав своє занепокоєння і позицію щодо мовного закону, його правових вад і можливих наслідків, особливо з урахуванням передвиборчої кампанії, відповідності Європейській хартії регіональних мов і мов нацменшин. А також звернувся до Кабінету Міністрів з проханням негайно розробити і внести до Верховної Ради проект Загальнодержавної програми розвитку української мови, як державної, з відповідним бюджетним фінансуванням, а також проект закону щодо розвитку і застосування мов в Україні. Альтернативний законопроект щодо мов в Україні минулого понеділка вніс до парламенту й особисто В. Литвин. На думку Голови Верховної Ради, законодавці мають розглянути ці закони на наступній сесії у вересні, щоб мовне питання не використовувалося у внутрішньополітичній боротьбі. «Я шукаю не винного, а як цю ситуацію ввести у законне річище», — сказав В. Литвин.

Під час своєї літньої відпустки В. Литвин працюватиме у виборчому окрузі, повідомив він.

Факт

Лави Народної партії налічують близько 300 тисяч осіб. Депутатський корпус народників у місцевих радах — третій за чисельністю після Партії регіонів і БЮТ.мм

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.