Один рік і сім місяців через свавілля чиновників 1400 працівників цеху №4 Запорізького феросплавного заводу сидять без роботи.
Коли в березні цього року вперше за кілька останніх років побував на Запорізькому феросплавному заводі (ЗФЗ), то не переставав дивуватися. Дивуватися тому, що втрата державою мільярда гривень тільки за минулий 2011 рік зовсім нікого не стурбувала. Як не стурбувало і те, що 1400 працівників заводу вимушено отримують тепер допомогу по безробіттю. Ні, під час численних поїздок до Києва заводських делегацій безробітним майстрам і звичайним працівникам не лише співчували, а й у 100 відсотках випадків обіцяли, що зовсім скоро вони повернуться до свого цеху. Однак, напевне, сьогодні вважається, що обіцяти або світле минуле, або працевлаштування вже через місяць-другий — це приблизно одне й те саме...
Просто так і пташка не цвірінькне
У травні побував уже на Стахановському феросплавному. Теж усе чистенько, і теж не відчувається «важкого духу металургії» — очищення працює на п’ять балів. Знову ж, як на ЗФЗ, — повним ходом іде модернізація, у стадії налагоджувальних робіт піч, аналогів якій у світі немає. Однак, стривожені новим проектом Постанови Національної комісії з регулювання електроенергетики, працівники Стахановського заводу були подумки в січні 2013-го. Це коли, у разі ухвалення Постанови, і їхнє підприємство, що лишилося фактично останнім годувальником міста Стаханова, змушене буде випровадити за прохідну усіх 1600 своїх працівників. Зі збитками для держави у той же мільярд гривень на рік, як і через зупинку цеху в Запоріжжі.
Зрозуміло, що просто так і пташка не цвірінькне, схоже, феросплавна галузь відчуває доволі специфічне ставлення з боку держави. Бо, коли чесно, не назвеш високопосадовця, який би ще не пообіцяв, наприклад, тим же запорізьким феросплавникам, що їм таки дадуть в оренду електричну підстанцію Ф-2. Остання, нагадаємо, розміщена на заводській території і призначена виключно для живлення вже згаданого цеху №4.
Роздуми, хто ж це такий могутній, що змушує відповідні структури вже півтора року не помічати мільярдні втрати енергоринку, бюджетів різних рівнів і соціальних фондів, були перервані черговими новинами. Виявляється, що кому криза, а кому і «мати рідна» — з 2008 року імпорт феросплавів до України зріс у рази! Лише якщо порівняти 2011 рік із 2010-м, то імпорт феросплавів збільшився у 2,4 разу. Його частка в загальному споживанні становила у 2008 році 10%, а нині перевищує 54%. Додамо, що саме в цей час і в Україні, і у світі через кризу рівень споживання металургійної продукції, а отже, і феросплавів істотно впав.
Однак у цій ситуації держава Україна виступила чи не головним благодійником світового рівня. Адже, керуючись егоїстичними (або по-новомодному — прагматичними) інтересами, інші країни почали рішучий захист свого вітчизняного виробника. Інша річ — у нас! Тут вирішили подбати за виробника феросплавів з Індії, Македонії, Грузії, Франції, Норвегії тощо. Власне, бути добрим нікому не заборониш, тільки доброта та мала бодай краєм зачепити і вітчизняні феросплавні заводи — Запорізький, Нікопольський та Стахановський. Де працюють, як не як, наші громадяни, і податки звідси йдуть усе-таки до наших бюджетів, а не до індійських.
Але диво-дивина! Проґавивши кількарічний агресивний імпорт феросплавів до України, відповідні уповноважені органи, замість того щоб хоч після офіційної скарги феросплавників РОЗПОЧАТИ відповідне розслідування, не стали себе такими дрібницями перевантажувати. І відмовили формальною відпискою. Хоча наслідки вже не лише для виробника, а й для бюджету криком кричать: щось потрібно робити! Бо коли лише за 2011 рік фінансовий результат трьох феросплавних заводів України впав на 62%, їхні виплати до бюджетів різних рівнів і соціальних фондів можуть не скоротитися? Звичайно, ні.
Чиї стирчать вуха?
У червні Асоціація виробників феросплавів подає нову скаргу до Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Мінеконорозвитку і торгівлі. І тут почалося... З початку липня в українській пресі з’явилася ціла низка публікацій (переважно з однаковими заголовками і текстами), в яких можна почитати багато цікавого. Як заведено, за всіма правилами інформаційної війни правда тісно переплітається з напівправдою, факти нахабно притягуються за вуха тощо. Щоправда, про електроенергетику ледь згадують, тільки про протидію імпорту, який, бачте-но, у другому кварталі поточного року скоротився аж на 11%. Справді сумно, зазвичай було зростання мало не в 200% щороку. А тут, з’ясовується, і падіння...
Як ледве не диктат саме українського виробника подається пропозиція про підписання довгострокових угод на постачання. Останнє часто відбувається саме на пропозицію СПОЖИВАЧА, але й тут, як кажуть в Україні, «невістка винна». Що ж до «гнучкої позиції» постачальників імпортної продукції, то спробуйте відвоювати чужий ринок для себе, не застосовуючи «маленьких маркетингових хитрощів». І про «хитрощі», і про реакцію на них у світі вам можуть розповісти ті ж металурги, які в останні 20 років пережили не один антидемпінговий процес...
А ось і ще один аргумент. З’ясовується, щоб підштовхнути уряд до бодай якихось дій з приводу зупинення агресивного імпорту феросплавів, на українських заводах почали звільняти робітників... «Правда життя» має такий вигляд: на Стахановському заводі працюючих через відкриття нових дільниць навіть побільшало, а на Запорізькому — боролися до останнього. Зокрема, перші звільнення відбулися лише через півроку після зупинки того ж таки цеху №4. І причиною того стали вже згадувані маніпуляції з цінами на електроенергію. Адже переведення на другий клас споживання збільшує ціну електроенергії на 30%. Якщо зважити, що у вартості продукції — 54% становить саме вона, то зрозуміло, чому зупинилося виробництво.
До речі, про електроенергію. Почитав у згаданих публікаціях про ціни за кордоном  і гордість переповнила душу. В Німеччині 1 кВт/год. коштує 0,1195 євро; у Великобританії — 0,1149 євро тощо. Коротше, нам до них ще рости і рости, особливо за рівнем зарплат... А коли жарти вбік, то одразу постає запитання «на засипку»: а в яких із згаданих держав виробляють феросплави? Та в жодних! А ось в Індії вартість кіловата 0,041 євро, у Грузії — 0,033 євро, в Македонії — 0,048 євро, у Франції — 0,06 євро, у Норвегії — 0,03 євро. Додамо, що у двох останніх країнах вартість електроенергії для звичайних споживачів вища, але, з огляду на значимість феросплавної галузі, для неї на державному рівні ухвалені пільгові ціни.
Відповідно із сторінки на сторінку найрізноманітніших видань кочує: мовляв, у тому, що для них є не- підйомною встановлена ціна на електроенергію, феросплавники самі й винні. Адже виробництво рівня 1898/1930 року не може бути рентабельним... Нам уже доводилося розповідати про ту велетенську роботу з модернізації та енергозбереження, яка проводиться на Запорізькому та Стахановському заводах. Про Нікопольський скажемо коротко: воно сьогодні найпередовіше у світі підприємство за нормативом споживання електроенергії на тонну продукції. Проте, коли рівень тарифів захмарний, працювати важко. Це, мабуть, по-перше. А по-друге, феросплавники України вимагають не чогось позагалактичного, а виконання хоча б чинного законодавства в плані імпорту. А ще припинення дивних маневрів навколо умов надання першого і другого класів споживання електроенергії. Бо ті умови чомусь підозріло часто виписуються наче спеціально, щоб зупинити коли не весь ЗФЗ, то хоча б цех №4.
До речі, про останній. У Запоріжжі днями із надією очікують візиту до міста Прем’єр-міністра України Миколи Азарова. І того, що вже неодноразово згадувана підстанція Ф-2 все-таки буде передана ЗФЗ в оренду. А отже, 1400 робітників повернуться на роботу. За це виступають профспілки, міська влада, та й просто місто. Адже майже 1,5 тисячі додаткових «металургійних» зарплат рішуче позначаються на фінансовому здоров’ї і торгівлі, і галузі послуг. Бо понад півтора року шалених збитків і держави, і підприємства мають спонукати до якихось дій. Далі не бачити біди вже просто не можна.
Запоріжжя.
Запорізький феросплавний завод (14.03.2012 ).
Фото Володимира ШЕРЕМЕТА.