Учора у Львові, на 72-му році життя, померла Ірина Калинець (Стасів) — відома українська поетеса, прозаїк, публіцист, культуролог, учасниця правозахисного руху. Належала до кола В’ячеслава Чорновола, Василя Стуса та інших дисидентів. У 1970-х роках перебувала в таборах та на засланні. Коли вийшла на свободу, активно включилася в процес національного відродження, була серед тих, хто створював Товариство української мови, «Меморіал», Народний Рух України. 1990 року обрана народним депутатом України. Останнім часом вона тяжко хворіла, однак не полишала громадської активності: ще два тижні тому поставила свій підпис під зверненням української інтелігенції до Президента — з вимогою зняти з розгляду скандальний «мовний законопроект».
Асоціація народних депутатів України з глибоким сумом сприйняла звістку про передчасну смерть 31.07.2012 року народного депутата першого скликання 
КАЛИНЕЦЬ Ірини Онуфріївни.
Ірина Онуфріївна народилася 06.12.1940 року в м. Львові. Вищу освіту отримала в Львівському державному університеті ім. І. Франка. Трудову діяльність розпочала з 1957 року з посади обліковця металообробного заводу м. Львів. В 1958-му — молодший лаборант Львівського інституту переливання крові, 1959-му — студентка філологічного факультету Львівського державного університету ім. І. Франка. Після закінчення навчання з 1964 року — методист обласного будинку народної творчості, з 1966-го — вчителька СШ №26, 1967-го — бібліотекар школи №63, з 1969-го — викладач кафедри російської мови Львівського політехнічного інституту. З 1970 року — ткаля-надомниця художнього комбінату м. Львів. З 1971 року — вчитель СШ №31 м. Львів, член Комітету захисту прав людини. З 1972 року засуджена до позбавлення волі на шість років таборів та три роки заслання за ст. 62 ч. 1 КК УРСР «Антирадянська агітація та пропаганда». З 1981-го — касир-друкарка Будинку вчителя м. Львів. З 1990-го — начальник управління освіти виконкому Львівської обласної ради. У 1990 році була висунута кандидатом і обрана народним депутатом України. У Верховній Раді України була головою підкомісії з питань загальної освіти Комісії ВРУ з питань народної освіти і науки. Входила до Народної Ради, фракції НРУ. Після закінчення каденції працювала науковим співробітником НДІ літератури Львівського державного університету ім. І. Франка, головою круглого столу керівників громадських організацій. Нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня.
У політичному, громадському житті була активним учасником законотворчого процесу. Ірина Онуфріївна назавжди залишиться у нашій пам’яті порядною і самовідданою людиною, активною громадянкою своєї держави. Найщиріші співчуття сім’ї і близьким покійної.