Невеличкий нелегальний ринок у центрі міста Апостолове (Дніпропетровська область) спеціалізується переважно на молочних продуктах.
«Під дубом» — так називають молочарки свій базарчик і дуже хочуть його узаконити. За два кроки, між двома крамницями, самотужки облаштували прилавки з навісами, посипали гравієм доріжку, але місцева влада сказала: не можна. І вони знову повернулися під свій дуб.
— Що робити з молоком? — нарікає одна із продавчинь Ольга (на знімку). — В мене три корови, у середньому одержую від них 50 літрів молока на день. Продаю на базарі по п’ять гривень за літр, що не продам іде на сир, масло. Місцевий кооператор дає за молоко 1,60 гривні, хіба це ціна? Адже ми тут не перекупники, у кожної одна-дві корови. А корми які дорогі. Торік тонна сіна коштувала 1200 гривень, а в цьому — 3000, зерно — 800, зараз — 2000.
А в нас свого паю немає, землі теж. Чоловік, де зможе, накосить, те й наше, а решту купуємо. Так і виживаємо. Не буде корови, залишимося геть без роботи й грошей. Навіть із ринком не хочуть допомогти. На вокзалі на базар не втиснешся, місця всі розподілено, а тут ганяють. Що поганого ми робимо? Так би й за місце платили, і порядок був би.
Та годі говорити, потрібно працювати, а то все молоко назад додому понесу.
Фото автора.