Під час урочистого введення в лад нового зернового термінала Прем’єр-міністр розповів про відродження, грандіозні плани й перемоги на хлібних полях
 
Дивно, але відкриття звичайного виробничого об’єкта, а саме — річкового перевантажувального зернового термінала в селі Чирське Переяслав-Хмельницького району Київщини, спричинило народний інтерес. Навіть у мам із дітлахами з прилеглих населених пунктів. Не знаю, чи через попередню агітацію або з власної волі вони курсували територією біля нещодавно висаджених верб і розкішного фонтана. Тільки, напевно, погуляти їм тут наступного разу навряд чи вдасться. Об’єкт стратегічний, підвищеної пожежної небезпеки, тому вхід стороннім суворо заборонено.
Прибув на відкриття і Микола Азаров.
— Який урожай зберемо? — звернувся прем’єр до присутніх.
— Гарний! — дружно відповіли вони.
— Правильно, гарний, — підтвердив керівник Кабміну й уточнив, — менший, звісно, ніж торік. Але десь 46—47 мільйонів тонн зерна. Вистачить і нам на коровай, і для поставок на експорт, щоб у наших селян був хороший заробіток і кошти для розвитку.
Прем’єр пояснив, що ставить завдання подвоєння виробництва сільгосппродукції в Україні, зокрема, збільшити врожай зернових до 80—100 мільйонів тонн на рік, а овочів — до 30—40 млн. А нове підприємство сприятиме тому, що «відродиться наш Дніпро як транспортна артерія», оскільки це «звільнить наші залізниці, автомобільні дороги».
«Ми зараз вкладаємо великі гроші в ремонт і будівництво доріг. Уявіть собі, 150 тисяч вантажівок із зерном пройде цими шляхами — що від них залишиться?» — запитав присутніх прем’єр.
На думку Миколи Азарова, «це наш стратегічний напрям розвитку й аграрного сектору, і транспортних магістралей». До того ж будівництво таких об’єктів «дозволяє вкладати дедалі більше коштів і в соціальний розвиток села». А ще — «дасть змогу перевозити сипучі вантажі найдешевшим — річковим — транспортом», що «дуже важливо, коли вагонів не вистачає».
Під час відкриття присутніх вражали такими цифрами: термінал — це сотня робочих місць, обсяг зберігання зерна — 75,6 тисячі тонн, потужність сушарок — 3 тисячі тонн на добу, можливість відвантаження за той самий період — 10 тисяч тонн.
На відкритті побувала Галина КВІТКА.
Фото автора.