«Караул, грабують!» — приблизно так можна охарактеризувати реакцію посадовців Полтавської міської ради на дії органів прокуратури, які з 25 липня «щільно» зайнялися комунальними службами міста. Так, цього дня в Управлінні житлово-комунального господарства міста було проведено «масовану» перевірку документів та їх вилучення.
«Майже на всіх комунальних підприємствах міста проводяться обшуки... Працівники прокуратури забирають усі печатки. В депутата міської ради із власного гаманця були забрані кошти. Такими діями силовики просто паралізують місто. Відповідь очевидна: у Полтаві просто не виконується Указ Президента про невтручання в господарську діяльність підприємств контролюючих органів», — цитує слова міського голови Олександра Мамая місцева телестудія «Місто».
Чи справді забирали такі необхідні документи й печатки, кореспонденту «Голосу України», на жаль, на власні очі побачити не вдалося — Управління житлово-комунального господарства в розпалі робочого дня не працювало, двері були зачинені.
Однак жодних офіційних заяв з боку міськради поки що нема. А от прес-служба обласної прокуратури уже розповсюдила офіційне повідомлення:
«Нині у провадженні прокуратури міста перебуває кримінальна справа, порушена за фактом розтрати та привласнення коштів місцевого бюджету шляхом завищення вартості робіт із капітального ремонту трубопроводів опалення, водопостачання та водовідведення у приміщеннях житлових будинків, пов’язаних із цим фактами службового підроблення, за ознаками злочинів, передбачених ч. 2, ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України. Слідчими вживаються всі необхідні заходи щодо виявлення приховуваної фінансово-господарської документації, пов’язаної із проведенням та оплатою вищевказаних ремонтних робіт. Також повідомляємо, що комп’ютерна техніка, печатки, документи, відсутність яких може поставити під загрозу нормальне функціонування комунальних структур міста, не вилучалися. Розслідування у справі триває».
Варто нагадати, що ще дві кримінальні справи порушено прокуратурою раніше — за фактом закупівлі комунальної техніки за завищеними цінами та розтрати службовими особами КП «ШРБУ» асфальтобетонної продукції на користь третіх осіб.
«Чорна кішка» між міськрадою і прокуратурою пробігла вже давно. Принаймні відтоді, як міським головою став Олександр Мамай. Адже з тих пір депутати від партії «Совість України» (від неї балотувався і сам міський голова), які становлять більшість у міській раді, уперто ігнорують навіть протести прокурора на ті чи інші рішення міськради. Звісно, наївно було б думати, що саме особисті амбіції спричинили і нинішній скандал. Хоча декому в Полтаві вигідно саме так і повернути справу.
Полтава.