Неповнолітній Микола Іванків, керуючи материнським авто без прав водія, збив на трасі велосипедиста й утік з місця ДТП, не надавши допомоги. Заможні батьки, вигороджуючи любителя полихачити (про це все село знало), розпустили чутки, що за кермом було не їхнє нахабне чадо, а Стецюк Андрій, котрий собі на лихо перебував тієї трагічної ночі в авто. Коли після потужної психологічної атаки сестри злочинця та її заступників у погонах свідок відмовився брати гріх на душу, від нього зажадали 50 тисяч гривень. Мовляв, ці гроші потрібні на ремонт машини й на судові витрати. «Віддаси — залишимо в спокої. Інакше не пошкодуємо грошей, щоб тебе зі свідка перетворити на обвинувачуваного».

Погрози й шантаж спрацювали — Андрій взяв кредит у банку й віддав 14 тисяч сестрі Іванківа Світлані Накладюк. Вона взяла від нього й розписку про те, що Стецюк позичив у неї півсотні тисяч гривень. Цей документ, спливши на судовому засіданні, зіграв надалі злий жарт із вимагачкою.

Феміда відокремила зерна від плевел і засудила Миколу Іванківа, справжнього винуватця смерті велосипедиста, до трьох років позбавлення волі. Інший суд за позовом Стецюка зобов’язав хитромудру Світлану Накладюк повернути шахрайським шляхом отримані 14 тисяч гривень.

Про це автор розповів у статті «Убивця прагнув посадити за ґрати невинного свідка» («Голос України» за 01.06.2012). Після публікації, у якій, зокрема, йшлося про беззубість працівників державної виконавчої служби, усе дивним чином вирішилося на користь жертв шахраїв і окремих правоохоронців. Світлана Накладюк, що втекла із села від ганьби й боргу аж у східну область, знайшлася. Але це не заслуга держвиконавців, які розписалися свого часу в непрофесіоналізмі. Дізнавшись про розголос нечесної гри сімейства лиходія Миколи Іванківа в парламентській газеті й переконавшись, що односільчани знають правду, Світлана вирішила вийти з «підпілля». Скільки вірьовку не плети — кінець буде...

Накладюк віддала незаконно отримані гроші. Чи вибачилася перед Андрієм і його рідними, котрі пережили величезний стрес? Звичайно, ні. Не панська це справа просити вибачення у своїх жертв. Та що казати про Стецюк, якщо рідня вбивці не посипала голови попелом навіть перед родиною загиблого велосипедиста...

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.