Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 3-й тур.
27 липня. «Динамо» — «Говерла». 3:1. 20 153 глядача. Рефері — Юрій Грісьо (Львів). Голи: Гусєв, 31, Ідейє, 86, 90+2.
28 липня. «Іллічівець» — «Таврія». 0:1. 7 800 глядачів. Рефері  — Сергій Даньковський (Київ). Гол: Путраш, 18.
«Ворскла» — «Карпати». 3:1. 4 000 глядачів. Рефері — Віталій Годулян (Одеса). Голи: Лієтава, 21, Безус, 27, Єременко, 53 — Ощипко, 67.
«Металіст» — «Металург» (Запоріжжя). 1:1. 27 540 глядачів. Рефері — Юрій Можаровський (Львів). Голи: Крістальдо, 83 — Цуріков, 13.
«Чорноморець» — «Волинь». 0:2. 19 255 глядачів. Рефері — Олександр Іванов (Донецька область). Голи: Ізворану, 15, Бікфалві, 76. На 48-й хвилині Леонардо («Чорноморець») не реалізував пенальті.
29 липня. «Шахтар» — «Кривбас». 1:0. 38 756 глядачів. Рефері — Сергій Бойко (Київська область). Гол: Фернандіньо, 90+3. Вилучено Кучера («Шахтар», 16, фол останньої надії), Лисицького («Кривбас», 49, два попередження), Бартуловича («Кривбас», 62, два попередження).
«Дніпро» — «Металург» (Донецьк). 2:0. 20 312 глядачів. Рефері — Константин Труханов (Харків). Голи: Коноплянка, 4, 27.
«Зоря» — «Арсенал». 1:3. 12 000 глядачів. Рефері — Анатолій Кузьмін (Миколаїв). Голи: Галюза, 24 — Шацьких, 10, 14 (п), Гоменюк, 21.
Бомбардири: Ідейє («Динамо») — 4 м’ячі, Джуліано («Дніпро»), Мхітарян («Шахтар»), Галюза («Зоря») — по 3.
Можна вважати успішним дебют Сергія Ковальця на посаді тренера запоріжців. Ціною неабияких зусиль харків’янам вдалося врятувати матч. А для «Металурга» і нічия в Харкові — добрий результат.
Після другої поспіль невдачі «Карпат» їх очолив 49-річний болгарський тренер Ніколай Костов, котрий свого часу працював з донецьким «Металургом». Костов уже готує львів’ян до поєдинку четвертого туру чемпіонату вдома проти «Таврії»...
І в зустрічі проти ужгородців, як і в двох попередніх, динамівці діяли з натугою. А цього разу ще й відігруватися довелося, бо контратаку проґавили. Щоправда, через десять хвилин Гусєв з передачі Велозу встановив рівновагу. Все то події першого тайму. І до кінця зустрічі господарям ніяк не вдавалося зламати непоступливого суперника. Та знову «Динамо» врятував Ідейє, котрий забив двічі — до завершення основного часу і в компенсований.
Після київського поєдинку відбулася презентація новачка «Динамо» Раффаела (на знімку), на якій бразильцеві вручили динамівську футболку. Першим слово взяв Юрій Сьомін:
— Хочу побажати Раффаелу, щоб його полюбили прихильники команди, щоб він домігся тут великих успіхів.
— А на якій позиції використовуватимете Раффаела?
— Він гравець атаки. Може спереду грати, а може інсайда.
— Нове поповнення ще передбачається?
— Придбані гравці тільки високої кваліфікації. Склад укомплектований, тепер наше завдання грати й домагатися успіху.
Хоча стало відомо, що трансферний порив динамівців на Раффаелі не закінчився. Оборонець «Мілана» Тайє Тайво, придбаний італійським клубом минулого літа й відданий в оренду до «Куїнз Парк Рейнджерс» (Англія) у січні, найближчим часом перейде до «Динамо». Повідомляється, що сторони вже погодили деталі угоди. Йдеться про оренду на один сезон вартістю 500 тисяч євро з правом викупу футболіста за два мільйони з виплатами протягом трьох років. Учора 27-річний Тайво прилетів до Києва.
Однак повернімося до Раффаела.
— Добрий вечір (ці слова новачок вимовив українською)! Хочу подякувати за те, що перебуваю тут. Сподіваюся добре попрацювати й допомогти своїй новій команді. Я прибув у «Динамо» для титулів — чемпіонського, кубкового, для того, щоб вийти до Ліги чемпіонів і добре виступити в ній.
...Також стало відомо, що Раффаел зможе грати за «Динамо» сьогодні проти «Фейєнорда», бо є таке правило, що одного гравця можна дозаявити за день до гри.
— Кажуть, що ви плакали, прощаючись із берлінською «Гертою»?
— Так, мені нелегко далося це рішення, бо грав там чотири роки. Мене любили й поважали вболівальники, тому справді шкода було їхати з Берліна.
— Що знаєте про «Динамо» і Україну?
— Про команду — досить багато. Це іменитий клуб і один раз ми зустрічалися в контрольному матчі. А от мої знання стосовно України дуже скромні.
— Ви грали разом із Андрієм Вороніним...
— Так, і це був один із найкращих моїх сезонів.
— Як вам сьогоднішня зустріч?
— Наші атакували, домоглися перемоги, отже, все добре.
...Либонь, одним із найуважніших глядачів на трибунах НСК «Олімпійський» під час матчу «Динамо» — «Говерла» був тренер роттердамського «Фейєнорда» Рональд Куман. А після завершення зустрічі він лаконічно прокоментував гру киян напередодні майбутнього протистояння його команди з динамівцями в третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів.
— Грати проти «Динамо» буде дуже непросто, але київська команда не створює враження непереможної...
А як воно буде насправді — ми довідаємося вже незабаром. Адже перший матч «Динамо» — «Фейєнорд» відбудеться сьогодні на НСК «Олімпійський». Початок о 20.00.
Фото автора.