Юний талант із Яготина вивчатиме футбольні премудрості в Іспанії
 
В Яготині, у футбольній «лабораторії» з підготовки юних талантів Юрія Крежевицького, з’явився ще один унікум. Це — Володимир Багмет, 14-річний вихованець яготинської ДЮСШ, надія українського футболу. Зовні Володя схожий на лідера дніпропетровського «Дніпра», одного з найталановитіших українських футболістів, Євгена Коноплянку й має всі шанси в майбутньому грати на його рівні. Принаймні у цьому не сумнівається його нинішній тренер Юрій Крежевицький, а він уміє розгледіти і відшліфувати талант футболіста.
Уперше про Володю Багмета (на знімку праворуч) Україна почула 2005 року, коли він став лауреатом премії «Гордість країни» (номінація «Рідкісний талант»). Хлопчик-сирота опікувався своїми товаришами — маленькими мешканцями Яготинського дитбудинку «Віночок». Вова із шести років телефонував підприємцям та по-дорослому радився, як допомогти дитбудинкові. Він, разом з директором «Віночка» Людмилою Лисенко, діставав солодощі та подарунки для своєї 30-дітної «родини».
Володя займається футболом з п’яти років. Недарма нагороду хлопцю вручав Сергій Ребров, він став для юного яготинця справжнім другом.
Багмету пощастило з тренером — Юрієм Крежевицьким. Його вихованці: Олександр Марусецький, який колись грав за юнацьку збірну СРСР; Анатолій Перетятько — пройшов динамівську школу, виступав за ФК «Олександрія» та один із китайських клубів; Ігор Хоменко — виступав за друголігову команду союзного чемпіонату СКА (Хабаровськ); Михайло Приймак — за харківський «Маяк»; Олександр Чубур — київський ЦСКА. Нині реноме яготинського футболу підтримують Артур Купрій та Микита Бурда. Артур грає за столичну «Оболонь», є кандидатом до молодіжної збірної України. Микита — оборонець молодіжного складу «Динамо», один із лідерів юнацької збірної України.
Про Юрія Крежевицького згадує ще один його вихованець, нині радник віце-прем’єр-міністра Валерія Хорошковського — Леонід П’ята: «Юрій Григорович казав нам: те, що ви навчилися бити по м’ячу, нормально, але головне — ви маєте стати хорошими людьми в житті».
За словами Юрія Крежевицького, якщо порівняти Багмета з Купрієм та Бурдою, коли ті були в його віці, то він їм ні в чому не поступається. Головне, щоб на нинішньому етапі підготовки у хлопця були нормальні тренувальні та побутові умови. І такі умови найближчим часом з’являться: Володя збирається переїхати до Іспанії, ним опікуватиметься тамтешня родина, до якої хлопець із п’ятирічного віку їздить на літні та зимові канікули.
— Мої каталонські батьки Віктор Буйра-Сауріна та Ракель Рів Сан Мартін живуть у містечку Темеріте, за 50 кілометрів від Барселони, — розповідає Володя. — Тато колись грав за «молодіжку» «Барселони» разом із недавнім тренером синьо-гранатових Госепом Гвардьолою, навіть якось вийшов на поле в основному складі. Нині він займається фермерством, але футбол для нього — святе. Під час одного з гостювань мене записали до футбольної школи Темеріте. А минулого літа на тренувальному зборі мене запримітили селекціонери «Еспаньолу» й запросили до себе.
Запросили й не прогадали, бо на своєму першому юнацькому міжнародному турнірі в Парижі Володя (на позиції центрального та крайнього півзахисника) став кращим бомбардиром, а «Еспаньол» — переміг. Цей турнір, який ще можна назвати ярмарком юних талантів, вражав командами-учасницями: «Баварія», «Челсі», «Атлетіко», «Атлетік», «Марсель», «Альмерія»... А одним із найуважніших глядачів був чемпіон світу 1998 року француз Давід Трезеге.
У рамках підготовки до турніру разом з юними гравцями «Еспаньолу» тренувалися футболісти «Барселони» — Бускетс, Тіаго Алькантара та Педро. Може, хлопці підкажуть селекціонерам свого клубу, що в системі другої команди міста (саме такою вважається «Еспаньол», а першою — «Барселона») грає перспективний український футболіст. До речі, якось у товариському матчі українець вже «розписувався» у воротах «Барси».
А що ж українські клуби? «Рік тому Володя їздив на перегляд до юнацької академії донецького «Шахтаря», — каже Юрій Крежевицький. — Його переглядав екс-нападник гірників Сергій Ателькін, нинішній тренер-селекціонер сказав, що зателефонує, але з нами так ніхто й не зв’язався. Може, це й на краще, бо вважаю, що Володя повинен удосконалювати футбольну кар’єру в Іспанії, там є всі необхідні для цього умови. Та й іспанську мову він знає не гірше за українську».
Як розповіла директор ДБЗТ «Віночок» Людмила Лисенко, нині хлопець перебуває в Іспанії, нещодавно у складі «Еспаньолу» став переможцем турніру в Нідерландах. «Наприкінці літа Володя приїде на кілька днів до Яготина, а потім знову поїде до Каталонії на навчання. Паралельно займатиметься там у футбольній школі, до нас їздитиме на канікули. Нові батьки тим часом оформлятимуть документи на усиновлення. Про Вову Багмета, який виховується у нас з 4-річного віку, можу сказати лише теплі слова, це всебічно розвинена, товариська дитина. З нього може вирости класний футболіст або талановитий фінансист, бо має унікальні математичні здібності».
Яготин
Київської області.
Фото автора.