Таке рішення було ухвалено на з’їзді партії «Батьківщина», що відбувся вчора в Києві просто неба (на знімку).
Другий номер списку — Арсеній Яценюк, третій — Анатолій Гриценко, четвертий — Олександр Турчинов, п’ятий — Юрій Луценко.
На шостому місці — В’ячеслав Кириленко, на сьомому — Григорій Немиря, на восьмому — Сергій Соболєв, на дев’ятому — Борис Тарасюк, на десятому — Микола Томенко.
Головуючий Олександр Турчинов зачитав список кандидатів від опозиції у 225 мажоритарних округах, зазначивши при цьому, що кандидати узгоджені з низкою опозиційних партій, які входять до Комітету опору диктатурі, зокрема з партією «Свобода».
Учасники з’їзду Об’єднаної опозиції одноголосно затвердили передвиборчу програму «Справедлива держава, чесна влада, гідне життя», з якою опозиція йде на вибори. Як повідомив голова Ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, передвиборча програма включає першочергове ухвалення вісімдесяти законопроектів, які радикально змінять українську політику та економіку. Ці зміни, за його словами, дадуть змогу контролювати голосування депутатів у парламенті; а також можливість контролювати президента та відправити його у відставку.
«Наше завдання в економіці — створення робочих місць, спрощена система оподаткування, підняття соціальних стандартів, мінімальних виплат тощо», — повідомив Арсеній Яценюк.
Народний депутат, голова Комітету з питань правової політики Сергій Міщенко пояснив свій вихід зі складу фракції «БЮТ-«Батьківщина» тим, що партійний список «Батьківщини» для участі у виборах затверджувався непрозоро, а йому було запропоновано непрохідний 142-й номер у списку.
«Виборчий список складався без узгодження і голосування, верхівка склала його вночі, — заявив парламентарій в інтерв’ю журналістам у кулуарах парламенту. — Я вийшов зі складу «Батьківщини» з морально-етичних міркувань. У генералів майбутньої фракції наступного скликання така дивна совість, я вважаю, що взагалі її немає, цієї совісті. На жаль, керівники партії вважають, що я не потрібний партії».
С. Міщенко підкреслив, що за час свого перебування на посаді він «ніде не зрадив опозицію», активно брав участь у всіх її заходах. Депутат зазначив, що не планує входити в якусь іншу фракцію чинного парламенту, а залишатиметься позафракційним. Водночас політик не виключив, що на наступних парламентських виборах балотуватиметься по одному з мажоритарних округів — імовірно, в 98-му окрузі в Бориспільському районі на Київщині. Також «кинутими керівництвом партії» «Батьківщина» С. Міщенко назвав народних депутатів Андрія Шкіля, Олега Білоруса, Павла Костенка, Віктора Тарана-Терена, Сергія Терьохіна, Еліну Шишкіну, котрі також потрапили до «непрохідної» частини списку об’єднаної опозиції.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.