Три дні місто Новоград-Волинський жило під знаком свята «Лесині джерела». Серед почесних гостей — земляк Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він зазначив, що з огляду на події, які сьогодні відбуваються, творчість Лесі Українки є особливо актуальною. Бо коли вона зверталася до Всевишнього і питала, скільки ми ще будемо блукати, шукати свою землю в рідному краї, — це про нас сьогодні. Нагадав В. Литвин і про те, як їй дорікали, що соромно, мовляв, розмовляти мужичою мовою, а вона відповідала із сарказмом, чи не соромно їм їсти мужицький хліб. Виступаючи на урочистому зібранні біля пам’ятника Лесі Українці, В. Литвин підкреслив, що найкращим пам’ятником і даниною шани Лесі Українці була б реалізація усього того, що зробило б гідним життя людей на своїй Батьківщині.

 

У 1987 році, коли відзначалося 730-річчя першої літописної згадки про Новоград-Волинський, на центральній площі міста було відкрито пам’ятник великій землячці, — тоді відбулися літературні читання і народні гуляння. Це й дало поштовх до організації в майбутньому свята літератури і мистецтв «Лесині джерела». 1990 року воно набуло статусу всеукраїнського, а з 1994 року — міжнародного. От і цього року до міста прибули представники Грузії, Польщі, Хорватії, Іспанії, Білорусі.

Свято з самого початку має два напрями — літературно-мистецький та фольклорно-етнографічний. У Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки пройшли заходи під девізом «Я словом правди камінь оживила, і житиму, як і жила на світі». Присвячені вони були 110-й річниці видання драматичної поеми «Одержима», 95-річчю виходу книги «Народні мелодії з голосу Лесі Українки», 25-й річниці встановлення в Новограді-Волинському пам’ятника видатній землячці. В музеї родини Косачів відбувся всеукраїнський конкурс автентичного співу «Животоки». А в парку культури вирувало «Містечко майстрів» — свої вироби представили умільці декоративно-ужиткового мистецтва з різних регіонів України. Серед інших заходів — свято книги, конкурс вишиванок, народне театралізоване дійство «Деревлянська хата — дивами багата». А серед цьогорічних новинок — презентація рекордного короваю «Звягельський коровай — символ єднання рідного краю». Це спільна акція благодійного фонду Володимира Литвина «Майбутнє Полісся» і ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод». Вулиці міста бриніли піснями.

Володимир Литвин разом із учасниками святкової колони пройшов від Музею Лесі Українки до пам’ятника поетесі, до підніжжя якого лягли квіти. Під час офіційної частини люди, які прославляють місто своєю звитяжною працею, отримали державні нагороди та почесні відзнаки.

Того ж дня Володимир Литвин взяв участь у церемонії запалення газового факела в селі Дублинки Новоград-Волинського району. Він вручив цінні подарунки учасникам будівництва газопроводу. А потім була яєчня, уперше приготовлена на газовій плиті в оселі пенсіонерів Григорія Петровича і Катерини Павлівни Оніщуків.

Ще одна зустріч — із колективом пологового відділення Новоград-Волинського міськрайонного територіального медичного об’єднання. Мета — пересвідчитися, чи ефективно використовується державна субвенція на розвиток медицини. Головний лікар Василь Борис продемонстрував результати реконструкції, показав, у яких умовах перебувають матусі з немовлятами. Тепер є індивідуальні палати, обладнання, яке дає змогу надати допомогу в складних випадках.

— Тут за рік народжується 1200 діток. Головне, щоб сім’ї бачили впевненість у завтрашньому дні, — наголосив В. Литвин.

Він повідомив, що завершуються підготовчі роботи, готуються тендери й буде розпочато спорудження хірургічного корпусу. І висловив сподівання, що медичний округ стане зразковим.

Житомирська область.

ДОСЛІВНО

Володимир Литвин:

Щоб вирішити газові проблеми, треба вирішити в повному обсязі питання співпраці з Російською Федерацією. Я б висловив певні заперечення щодо того, ніби ми й так гарно торгуємо. Проблема в тому, що зупинилася співпраця з Росією в галузі металургії. Трубами завалені не лише склади, а й цехи, де вони виробляються. Це ще один чинник, щоб розглянути питання про зону вільної торгівлі. З цього приводу з’явилися ультимативні звернення на мою адресу з боку окремих народних депутатів такого змісту: вимагаємо передбачити при ратифікації застереження, що ця угода діє лише в тій частині, яка не суперечить укладеній і парафованій угоді про зону вільної торгівлі з Європейським союзом. Думаю, що ініціаторам такої позиції буде надана можливість виступити з обґрунтування своєї точки зору. Але коли ми зробили перший крок — підписали на рівні урядів цей документ, то треба робити наступний крок і за нього повністю відповідати.

На знімку: спілкування із мешканцями села Дублинки.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.