У столиці в розпалі — чергове протистояння громадськості та забудовника. Цього разу епіцентром подій став Печерський район. Тут, на вулиці Московській, збираються в асфальт закатати каштанову алею, одну з найстаріших у місті. Замість неї власники нового ресторану планують облаштувати наземний паркінг. Такі перспективи мешканцям прилеглих будинків не до душі. Аби привернути увагу громадськості та столичних можновладців до проблеми, навіть акцію протесту влаштували.

 

А почалося усе з того, що на першому поверсі будинку на вул. Московській, 41/8 новий власник приміщення ремонт затіяв. Офіційно це звучить так: проведення будівельних робіт громадського закладу. Якого саме, правда, ніхто точно не знає. Зі своїх джерел мешканці дізналися, що будують тут ресторан. Далі, тижнів зо два тому, невідомі люди зняли шар ґрунту з алеї, натомість засипавши її камінням. Учасники мітингу запевняють: це власник ресторану готується алею заасфальтувати, щоб зробити персональний заїзд із проїжджої частини та паркування для майбутніх відвідувачів.

— Ми, мешканці Печерського району, проти цих робіт. Своїми діями вони пошкодили кореневу систему каштанів. Алея — під загрозою нищення, — запевняє Ярослав Діденко, мешканець-активіст Печерського району. — Тому ми звернулися із проханням втрутитися у ситуацію до всіх — від Президента країни до очільників райдержадміністрації. На відповідь чекаємо й досі.

Між тим фізично самі каштани, принаймні, поки що ніхто не чіпає. Та мешканці переконані, після того, як землю між деревами заасфальтують — це вже буде не історична алея, а звичайна стоянка. І якщо сьогодні вони промовчать і дадуть любителям паркінгів довести справу до кінця, то не виключено, що одного дня, так само не порадившись із ними, бізнесмени зріжуть і дерева. Мовляв, каштани автівки псують. Аби цього не сталося, от уже десять днів кияни ведуть цілодобове чергування. За першої нагоди — викликають міліцію.

— Ми вже маємо інформацію: начебто, тут надано дозволи на покращення благоустрою... І це цементування — покращення? — дивується Ярослав Діденко. — Тому вимагаємо знайти тих людей, які це зробили, які видали дозволи на проведення цих робіт, та притягнути їх до відповідальності.

Тим часом знайти їх буде не так просто. У прес-службі Головного управління контролю за благоустроєм запевняють: жодного дозволу чи ж ордера не видавали з тієї причини, що з 2011 року просто не можуть цього робити. Єдиний документ, який видає установа, — контрольна картка, яка дозвільного характеру також не має.

Тамтешній ЖЕК (КП «Печерськжитло») від причетності до подій на алеї відхрещується. Каже, ця територія не на їхньому балансі. Утримує, а отже, і відповідає за неї, мовляв, комунальне підприємство з утримання зелених насаджень Печерського району. «Тільки-но розкопали алею — ми звернулися в прокуратуру та екологічну інспекцію. Ніяких дій ми не погоджували і про такі плани знати не знали. У той же день документи занесли в прокуратуру та екологічну інспекцію. А тепер, уперед, давайте, воюйте», — так прокоментував події присутній на мітингу перший заступник директора вже згадуваного КП Олексій Кузьмик.

Найприкріше те, що в його словах криється правда. За великим рахунком, тільки рішучість та наполегливість мешканців може зупинити асфальтування даної алеї. Адже для чиновників, навіть тих, хто б мав опікуватися її збереженням, це всього лиш «одиниця у звітності». А мешканці запевняють: тримати оборону будуть стільки, скільки потрібно. Сподіваються, що найближчим часом на їхню сторону перейдуть і столичні можновладці. Саме «перейдуть», адже більшість простих киян упевнені: без відома та згоди (офіційної чи мовчазної) керманичів району та міста навряд чи хтось наважиться займатися самоуправством. Тим паче в самісінькому центрі міста...

Тим часом, на наше прохання, прес-служба ГУ контролю за благоустроєм знайшла контрольну картку, яку отримав власник майбутнього ресторану. Але стосується вона, мовляв, виключно робіт із фасаду будівлі: перепланування нежитлових приміщень. Про асфальтування алеї у цій контрольній картці — жодного слова...

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Інші фото з цієї події шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.