У понеділок, 30 липня, офіційно стартує виборча кампанія кандидатів у народні депутати.

Що ж вирізнятиме її від попередніх? Загалом на нас чекає чимало новацій. Але основні — система виборів (після перерви у 10 років знову повернулася мажоритарна складова). Це, на думку більшості експертів, дасть змогу побачити в парламенті нові обличчя. А прохідний бар’єр у п’ять відсотків зможуть подолати аж ніяк не всі політичні сили. Саме ця норма змусила деякі партії до злиття з більш потужними, адже блоки також під табу.
Проте, на думку заступника директора Агентства моделювання ситуацій Олексія Голобуцького, не варто розраховувати, що мажоритарна складова зробить наш політикум кращим. У нас уже були різні виборчі моделі. Від неї нічого не залежить, переконаний він, адже є політична культура. «Розраховувати, що якась система здатна вплинути на якість депутата, не варто. Люди самі хочуть, щоб їх обманювали. Європейський виборець розуміє відповідальність за свій вибір. Наш — завжди знайде виправдання: мене обдурили, купили, «кинули», — пояснив він. Відтак самовисуванці не гарантуватимуть спокою у новому скликанні Верховної Ради. Навпаки, відчуватиметься загострення політичної боротьби, бо депутати, які прийдуть не за партійними списками, змінюватимуть свою політичну орієнтацію та поведінку ситуативно, вважає експерт.
Якщо ж говорити про агітацію, яка розпочалася задовго до офіційного старту кампанії, то вона загалом була традиційною — реклама на радіо та телебаченні, організація масових заходів (концертів, фестивалів тощо), розміщення «іміджевих» (з ознаками прихованої політичної реклами) матеріалів у ЗМІ, розповсюдження продуктових пайків, друкованої продукції. І, звісно, щедрі обіцянки. Як з боку влади, так і опозиції.
Скажімо, свою неспроможність запобігти ухваленню в першому читанні резонансного мовного законопроекту опозиція виправдала заявами: у разі його остаточного ухвалення ми все скасуємо після перемоги на виборах. Напевно, мають рацію ті, хто стверджує: ухвалення законопроекту вигідне обом таборам — і владному, і опозиційному. Тож закиди про існування домовленостей у цьому питанні не є вже такими примарними.
Тож складними перегони будуть не лише для суб’єктів виборчого процесу. За прогнозами експертів, у хід підуть не лише фінансові можливості та адмінресурс. Буде боротьба на взаємне політичне знищення. Непростими перегони будуть і для нас, виборців. Та час, аби визначити своїх фаворитів, ще є. Тож головне — не помилитися на фініші.
Цифра 
За прогнозом Комітету виборців України, у перегонах візьмуть участь близько п’яти тисяч кандидатів у мажоритарних округах і 15—20 партій.