Нарешті Алушта може зарахувати себе до модних курортів, що мають серед культурних закладів найсучасніші кінотеатри із системами 3D і стереозвуком: її старий кінотеатр «Шторм» відкрився після реконструкції. 

На врочисту церемонію прибули віце-прем’єр Криму Георгій Псарьов, міський голова Станіслав Колот, секретар міськради Сергій Соловйов, керуючий справами виконкому Віктор Фрадкін, заступники міського голови Галина Огнєва й Вікторія Плотнікова, депутати міськради, почесні громадяни Алушти.

На відкриття прийшли жителі й гості міста, усім було цікаво побачити оновлений кінотеатр. Така пильна увага алуштинців не випадкова, адже багато хто виріс на фільмах, котрі демонстрували в «Штормі».

Він уже не молодий. Торік, ще в процесі реконструкції, скромно відсвяткував піввіковий ювілей. У шістдесяті-сімдесяті роки кінотеатр був дуже популярний. Старші люди пам’ятають аншлаги в «Штормі»!

— В рамках реалізації Стратегії соціально-економічного розвитку Автономної республіки Крим в Алушті після восьмирічної перерви відкрито оновлений кінотеатр «Шторм», — зазначив у своєму виступі віце-прем’єр Криму Георгій Псарьов. — Мені приємно, що у вашому місті відбуваються зміни на краще. Сьогодні команда міської влади Алушти робить дуже багато. І Рада міністрів АРК підтримує місто у всіх починаннях. Хочу побажати алуштинскій владі, щоб об’єктів, які сприяють привабливості міста, було ще більше!

— Сьогодні в нас справжнє свято! — сказав міський голова Станіслав Колот. — Якщо чесно, мало хто вірив, що в Алушті залишиться хоч один кінотеатр. Занепад кінопрокату в нашій та інших пострадянських країнах свідчить про те, що кіноіндустрія фактично була знищена. Ціле покоління виросло без знайомства з широким екраном. Але тішить, що «Шторм» усе-таки вистояв у всіх штормах минулих років. У ході реалізації наших передвиборних обіцянок за всебічної підтримки Автономної Республіки Крим удалося відродити «Шторм». Усе, що зроблено за останні півтора року в місті, свідчить: ми не кидаємо слова на вітер. Серед першочергових завдань (реконструкція набережної, упорядкування об’єктів інфраструктури, реалізація програми будівництва й відновлення очисних споруд, будівництво доріг) знайшлося місце й для реконструкції міського кінотеатру. Адже люди, котрі приїхали до нас, повинні отримати всі можливості для комфортного відпочинку, у тому числі й послуги культурних закладів. Сьогодні всі бачать, що гасло Президента «Будуємо нову країну разом!» у нашому місті реалізується на повний хід!

Реконструкція почалася рівно рік тому. Вкладено півтора мільйона гривень. Курирував процес секретар міськради Сергій Соловйов. У листопаді минулого року оголосили конкурс на кращу назву. Але в підсумку вирішили залишити кінотеатру старе ім’я.

— Це справді велике свято для нас, — сказав Сергій Соловйов. — Гроші з міського бюджету витрачені не марно — чудовий новий кінотеатр відкрито! В Алушти з’явилася можливість проводити кінопокази для школярів, ветеранів, мешканців пільгових категорій. Думаю, що в залі можна буде влаштовувати різні свята й проводити заходи.

— Черговий об’єкт курортної інфраструктури, який ми обіцяли відновити, здали в експлуатацію, — зазначив керуючий справами міськвиконкому Віктор Фрадкін. — Гостей міста хочу запевнити, що Алушта як курорт гарнішатиме з кожним днем. Ми чекаємо на вас завжди. Добрі справи 2012-го — реконструкція набережної, парк «Крим у мініатюрі», підсипання пляжів, подієвий туризм. І все це ми робимо для вас! Приїздіть частіше. Місцевим мешканцям хочу сказати ось що. Дорогі друзі! Разом ми багато змогли, багато ще треба зробити! А закінчу виступ словами, у яких суть нашої з вами праці: обіцяли — виконуємо!

І ось килимовою доріжкою проходять легендарні актори минулого — Віра Холодна, Чарлі Чаплін, Мерилін Монро. А ось — Джонні Депп в образі Джека Горобця. Глядачі в захваті! Нарешті найважливіший момент — перерізання «червоної стрічки» (у її ролі використали кіноплівку). Ця честь випала віце-прем’єру Криму Георгію Псарьову, міському голові Станіславу Колоту й секретарю міськради Сергію Соловйову.

На церемонії відкриття «Шторму» вдова легендарного кіноактора Михайла Пуговкіна, організатор міжнародного ретрокінофестивалю «Віват, комедіє!» Ірина Пуговкіна подякувала керівництву Алушти за увагу до кіноіндустрії й вручила міському голові вітальну адресу від спілок кінематографістів Росії й України.

А перше, що було показано на екрані у фойє кінотеатру, — колаж найяскравіших епізодів з фільмів, що знімалися в Алушті.

Потім у залі всі бажаючі безплатно подивилися в 3D мультик «Воруши ластами». Цей само мультфільм наступного дня показали юним алуштинцям пільгових категорій (сиротам, дітям, що перебувають під опікою й піклуванням, дітям з малозабезпечених і багатодітних родин), а ветерани побачили в широкоекранному варіанті фільм «Спортлото-82», який знімався в місті. І діти, і ветерани відвідали так звані соціальні (благодійні) сеанси.

Крим.

Алушту відвідали Мерилін Монро...

...та майже справжній Джонні Депп.

Церемонія перерізання «червоної стрічки». Зліва направо: секретар Алуштинської міської ради Сергій Соловйов, заступник Голови Ради міністрів АРК Георгій Псарьов, алуштинський міський голова Станіслав Колот.

Фото Данила МАКАРОВА.