Але в Луганській області намагаються зробити так, щоб працювали всі
 
Якість плюс унікальність
Місто Рубіжне можна назвати столицею панчішно-шкарпеткового виробництва області. Свого часу тут працювала одна з найбільших панчішних фабрик у країні, а сьогодні цей сектор легкої промисловості представляють у місті близько 25 підприємницьких структур. Спочатку потужності збанкрутілого виробництва використовували для свого бізнесу колишні фахівці фабрики, переважно майстри. Зрештою, в Рубіжному створили до 40 приватних виробництв із виготовлення панчішно-шкарпеткової продукції. Часи й умови змінювалися. Хтось ішов із цього бізнесу, не витримавши конкуренції, хтось приходив й успішно розвивався. На зміну професіоналам-«панчішникам» прийшли підприємці, які вважали вигідним вкладення грошей у таке виробництво. Частина невеликих підприємств об’єднали свої зусилля, злившись в одне. Одним словом, протягом десяти років триває постійний процес виживання й закріплення на ринку. Багато хто зумів придбати сучасне устаткування, розвинути виробництво, розширити асортимент, а комусь це не вдалося, але загалом Рубіжне може похвалитися великим асортиментом продукції — від дитячих шкарпеток до теплих жіночих колготок, до того ж досить гарної якості. Одні працюють на замовлення, інші — під реалізацію, але продукція рубежанських панчішників розходиться по всій країні.
ТОВ «РУ-ТЕКС» починало так само, як і всі інші підприємства в ті часи. Був початковий капітал, був пошук, був ризик, помилки, успіхи та поразки. Така суть бізнесу, і «РУ-ТЕКС» тут не стало винятком. Варто зазначити, що із самого початку його засновники ставили досить складні завдання. Вони задумали створити виробництво, котре працює за сучасними технологіями і гарантує не тільки якість, а й унікальність продукції. Голова правління Юрій Цибуля міркував так: оскільки в області розвинений такий сектор легкої промисловості, як панчішно-шкарпеткове виробництво, йому необхідні відповідні матеріали — нитки і пряжа в різноманітному асортименті тощо. У цьому напрямі підприємство й стало розвиватися, знайшовши партнерів в Узбекистані, Малайзії, Китаї, Кореї, Іспанії, В’єтнамі та в інших країнах. Там закуповують сировину, з якої в Рубіжному виробляють нитки для виготовлення панчішно-шкарпеткової продукції. Вироблена еластанова пневмоз’єднана нитка й латексна обплетена мають великий попит у Тернополі, Чернівцях, Харкові й інших регіонах України, де, крім шкарпеток і колготок, випускають сорочки, футболки, інший одяг і текстильні вироби. Частина продукції залишається в області.
Ми купуємо найкращі матеріали, техніку, технології, — переконує Юрій Цибуля. — У нас, наприклад, встановлено найсучасніше швейцарське обладнання. Це, звісно, коштує чималих грошей, але ми свідомо йдемо на великі витрати. Таким чином закладаємо основу майбутнього нашого підприємства. Ми — амбіційні люди, тому ставимо перед собою великі цілі. Одна з них — створення сучасного виробництва пневмоз’єднаної еластанової нитки. Перша черга такого виробництва відкрилася трохи більше  місяця тому, а наступна має запрацювати 2013-го. Показово, що ще восени минулого року нова лінія була лише проектом, представленим ТОВ «РУ-ТЕКС» на другому Луганському міжнародному інвестиційному форумі. Сьогодні в нас працює 35 осіб, а після введення в експлуатацію ще однієї черги виробництва, трудовий колектив одразу збільшиться майже вдвічі.
«Золота сотня» допомогла
Для початку коротка довідка. Проект «Золота сотня», що реалізується в області ось уже протягом двох років, насамперед має на меті підтримати середній бізнес. Цю роботу організовує обласне комунальне підприємство «Регіональне агентство сприяння інвестиціям» разом з головними управліннями облдержадміністрації – економіки та промисловості і розвитку інфраструктури. Фахівці здійснюють поглиблений аналіз підприємств, які успішно працюють у реальному секторі економіки, в тому числі серед суб’єктів малого та середнього бізнесу. Виокремлюють насамперед структури, в яких є перспективи зростання, можливості й, головне, бажання розвиватися. За задумом голови облдержадміністрації Володимира Пристюка, проект має об’єднати молодих та активних бізнесменів, що вже мають досвід роботи в сучасних ринкових умовах. Це, зрештою, піде на користь економіці регіону. Стосовно кожного підприємства, що входить до «Золотої сотні», фахівці допомагають розробити перспективні напрями для співробітництва з великим бізнесом. А роль облдержадміністрації у всіх цих процесах — забезпечити стабільність і системність в інтересах громад. ТОВ «РУ-ТЕКС» є учасником проекту, і ця обставина дає змогу Юрію Цибулі доволі впевнено говорити про успішне здійснення своїх задумів і планів, а також загалом про майбутнє.
— Якби не допомога регіонального агентства сприяння інвестиціям, ми б ще довго не змогли відкрити першу чергу виробництва, — розповідає Юрій Цибуля. — На шляху підприємців, на жаль, дуже багато різних бюрократичних перешкод. Скажімо, щоб отримати дозвіл на відкриття виробництва, потрібна величезна кількість документів від різних інстанцій і відомств. Бюрократичні рогатки пройти важко. «Золота сотня» справді допомагає. Агентство надає досить серйозну підтримку малому і середньому бізнесу. Передусім відкриває підприємцеві очі на те, чого він не знає і не вміє. Це, наприклад, правильне складання бізнес-планів, пошук партнерів, інвестицій та ін. 
Бізнес і влада
Сьогодні «РУ-ТЕКС» працює без кабальних кредитів, хоча фінансові труднощі, звісно, його не оминають. Але правильно обрана стратегія і сприяння обласної влади допомагають у скрутні моменти. Утім, Юрій Цибуля не відкидає, що, якби кредитні ставки українських банків були на рівні європейських, ними можна було б користатися.
— У наших конкурентів — турків, поляків — умови для ведення бізнесу в їхніх країнах вигідніші завдяки, скажімо, тим-таки банківським ставкам, — ділиться Юрій Цибуля. — Якби наші банки конкурували з європейськими стосовно зниження відсоткових ставок, це пішло б на користь інтенсивному розвитку бізнесу в нашій країні. Але поки що все на рівні побажань. Тому в «банківські ігри» ми сьогодні не граємо. Таке співробітництво не вигідне нашому виробництву, тому що зробить нас неконкурентоспроможними. У 2008 році ми погасили останній кредит і після цього намагаємося обходитися власними фінансовими силами. Що ж стосується інвесторів, то поки що цікавих пропозицій, які б обіцяли нам досить привабливу перспективу, не було. Але, думаю, все попереду. За допомогою обласної влади ми визначилися, як розширюватимемося і яке обладнання купуватимемо для виробництва синтетичної нитки. Це великий проект, якого в Україні поки що немає. Монополістами бути не хочемо, але стати однією з найпередовіших компаній легкої промисловості країни та зайняти вигідну нішу на споживчому ринку — такі наміри є. Для цього, звичайно, потрібні добре навчені кадри. Поки що їхньою підготовкою опікуємося самі, але думаємо про цивілізованіший підхід. Скажімо, про навчання наших людей за кордоном, на тих фірмах, звідки отримуємо устаткування. Щоб техніка працювала довго й ефективно, необхідне якісне обслуговування. Таке навчання — теж частина проекту, у здійсненні якого зацікавлена влада області, і всіляко цьому сприяє.
Модернізація виробництва «РУ-ТЕКС» веде до збільшення кількості робочих місць, а це має велике значення для Рубіжного, що лідирує за кількістю безробітних. Майже половина населення міста раніше працювала на велетні хімічної промисловості — заводі «Барвник». Тепер його виробництво майже не працює, багато мешканців покинули місто в пошуках заробітку. Здавалося б, міська влада повинна бути зацікавлена в розширенні виробництв, створенні додаткових робочих місць, адже це дасть змогу вирішити багато соціальних проблем. Однак, на відміну від обласних керівників, вона не виявляє належної зацікавленості в розвитку підприємств. Приклад того — утвердження нової грошової оцінки землі, що невиправдано підскочила в рази.
— Така позиція не має здорової логіки, — вважають засновники ТОВ «РУ-ТЕКС», — оскільки дає додаткове фінансове навантаження на бізнес.
Власне, йдеться не лише про «РУ-ТЕКС». Сьогодні влада області порушує питання про об’єднання підприємницьких структур. Зокрема, місцевим виробникам панчішно-шкарпеткових виробів пропонується ввійти в єдине підприємство, що могло б виступити як великий об’єкт господарської діяльності зі своїм брендом. Учасники такого об’єднання можуть називатися як завгодно — корпорація, артіль, синдикат.
— Ми не можемо захищати інтереси окремого суб’єкта підприємницької діяльності, — пояснює перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Едуард Лозовський. — Влада може допомогти галузі загалом, тому об’єднання необхідне. Капіталізм жорстокий, і мало не єдиний метод протистояти навалі західних і східних конкурентів ззовні полягає саме в об’єднанні інтересів вітчизняного бізнесу і влади.
Не можна виключати, що одним із «стовпів» такого об’єднання цілком міг би стати «РУ-ТЕКС». Солідну частину цієї роботи має взяти на себе влада Рубіжного, роз’ясняючи переваги такого об’єднання і створюючи стимул, умови, які б залучили бізнес. Йдеться передусім про певні пільги, скажімо, на землю, або інші привілеї. Однак місцева влада досі не проторувала шлях до виробників панчішно-шкарпеткових виробів. А з палицею в колесі рухатися вперед досить важко.
Луганськ. 
Оператор текстильного обладнання Анастасія Ніколаєва
Фото з архіву Юрія ЦИБУЛІ.