Сотні тисяч МАФів по всій країні «висять» у повітрі — підприємці не мають права на оформлення земельних ділянок
Малий бізнес — дуже важливий фактор підйому економіки. Без перебільшення — це курка, яка несе золоті яйця. Розуміючи це, Президент України, уряд, парламент докладають чималих зусиль для його підтримки.
Проте поки що не все в цій сфері складається добре. Наприклад, значна частина підприємців у своїй діяльності використовує тимчасові споруди або малі архітектурні форми (МАФ). Часто для них це основний засіб виробництва, та чомусь саме тут зосереджена значна частина проблем малого бізнесу.
Народний депутат Сергій Баранов-Мохорт (на знімку) в інтерв’ю «Голосу України» розповів про основні питання, пов’язані з МАФами, та про шляхи їх вирішення.
— Сергію Миколайовичу, не може бути, щоб влада не знала про проблеми з МАФами. Що робиться в цьому напрямі?
— Для початку зауважу, що малий бізнес — це не просто мобільний сегмент економіки, а ще й робочі місця, сплата податків тощо. Крім того, підприємці завжди відгукуються на заклик місцевої влади допомогти. Нещодавно близько 3 тисяч власників МАФів, розміщених на території Києва, подали заявки на оплату пайової участі в розвитку соціальної та інженерної інфраструктури міста. Очікується, що бюджет міста поповниться на 60 млн. гривень.
Звичайно, влада це розуміє і теж намагається йти назустріч; маю на увазі керівництво держави. Проте, коли йдеться про взаємодію з регулюючими органами, в малого бізнесу виникають серйозні проблеми, які часто пов’язані з розміщенням та експлуатацією малих архітектурних форм. На жаль, тут є низка нерозв’язаних питань: складність оформлення дозвільної документації, спірність розміщення цих споруд у певних місцях, конфлікти щодо примусового демонтажу МАФів тощо.
— Наскільки сьогодні важко чи легко підприємцеві оформити земельну ділянку під МАФ?
— Оформити її підприємці просто не можуть, оскільки для передачі земельної ділянки в оренду необхідні земельні торги, порядок проведення яких ще не затверджено. В результаті кожного власника тимчасової споруди можна в будь-який момент звинуватити в самовільному зайнятті земельної ділянки. Позатим кожен із них уже виклав чималу суму на встановлення і облаштування МАФів. Наприклад, щоб поставити один кіоск у Києві, потрібно від 5000 до 7000 доларів США з урахуванням облаштування і найму продавців.
— Скажіть як народний депутат, парламент законодавчо намагався врегулювати питання з тими ж МАФами?
— Так, у минулому році Верховна Рада прийняла Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», який передбачає уніфікацію дозвільних процедур. На виконання закону Мінрегіонбуд затвердив порядок розміщення тимчасових споруд. Але його неможливо виконати через відсутність права на землю у власників МАФів. Тож із законодавством теж не все так просто — його потрібно проробити глибше.
Однак питання не лише в нормативній базі. Від колишньої влади нам дістався важкий спадок — інерція мислення чиновників на місцях. Свого часу МАФи віддали на відкуп місцевим радам. Деякі місцеві посадовці це саме так і розуміли — «на відкуп». Достатньо згадати проблеми з розміщенням МАФів у Києві в 2009—2010 роках, які команда нинішнього голови КМДА Олександра Попова намагається вирішити й досі.
— Добре, що ви пропонуєте для вирішення проблеми МАФів?
— Законодавче врегулювання земельних правовідносин — прерогатива парламенту. Я закликаю колег повернутися обличчям до проблем малого бізнесу та врегулювати ці питання. Тут може бути кілька варіантів дій:
або внести доповнення до Земельного кодексу України щодо порядку оформлення особистих сервітутів (обмежене законом чи договором право користування землею або іншим майном — «Голос України») для розміщення МАФів;
або спростити порядок надання земельних ділянок в оренду для розміщення таких споруд, шляхом доповнення Земельного кодексу нормою щодо необов’язковості земельних аукціонів у цьому випадку;
або визначити, що розміщення тимчасових споруд може здійснюватися без оформлення прав на земельну ділянку з одночасним визначенням порядку внесення плати за фактично зайняту земельну ділянку.
— Маєте якісь конкретні законодавчі заготовки?
— Заготовки є, проте я свідомо не подавав відповідного законопроекту. Не хочу нав’язувати свою позицію, для законодавчих ініціатив із даного питання існує відповідний Комітет Верховної Ради. Натомість пропоную якнайшвидше допомогти людям, які займаються малим бізнесом, забезпечуючи себе й свої родини, створюючи нові робочі місця, формуючи чималу частку бюджетів усіх рівнів.
Розпитував Василь ШУЛЬГА.