З початку року в Рівненській області виникло 729 пожеж, під час яких загинуло 29 людей і 21 особу травмовано. Прямі та побічні матеріальні збитки від вогню склали 24,6 мільйона гривень. 70 відсотків пожеж виникало у сільській місцевості.
Ця невтішна статистика — на користь створення пожежних команд у селах області, як це було у радянські часи, коли на базі колгоспів діяли відділення пожежно-сторожової охорони, які до приїзду вогнеборців з райцентру самі боролися з вогнем. Але після реформування господарств у більшості сіл пожежних команд уже немає. Тож доводиться розраховували лише на допомогу пожежно-рятувальних команд, які є у кожному райцентрі. Але часто буває, що допоки рятувальники доїдуть до села, вогонь стає неприборкуваним. Тим часом, за високих температур підвищилась небезпека виникнення пожеж, особливо на торф’яниках, у лісах.
— В області розроблено й затверджено розпорядженням голови ОДА та сесією облради цільову соціальну програму розвитку цивільного захисту, згідно з якою в усіх районах Рівненщини до 2013 року передбачено створити 96 підрозділів місцевої пожежної охорони, а також придбати пожежні автомобілі та побудувати пожежні депо, — розповів начальник управління МНСУ в Рівненській області, полковник служби цивільного захисту Володимир Оглобля.
Нині ж на Рівненщині функціонує 49 сільських пожежних команд, які, разом із професійними рятувальниками, ліквідовують пожежі. Найбільше їх — тринадцять — у Костопільському районі. І все це завдяки сільським радам, які виділяють кошти на таку важливу справу, знаходять та облаштовують приміщення, купують техніку для сільських пожежних команд.
До речі, у нещодавно проведеному конкурсі-огляді сільських пожежних команд Костопільського району кращими визнані підрозділи Злазненської та Підлужненської сільських рад, які неодноразово допомагали у ліквідації пожеж вогнеборцям служби цивільного захисту Костопільського району.